Головна » 2021 » Січень » 26 » Мистецтво першої літери



09:56
Мистецтво першої літери
В давнину писемність була малодоступною і відомою малому числу осіб – жерцям, служителям буддистських та християнських монастирів, князям, суддям. Згадаймо, як шанували в середовищі запорозьких козаків писарів. Ручна писемність пройшла тисячолітній шлях від глиняних табличок до чудово оформлених рукописних книг. Дуже важко було написати та переписати книгу в додрукарський період. Багато часу, таланту та старання потребувало оформлення заглавних (перших) літер у текстах рукописних книг.

Книжковий термін «ініціал» походить від латинського слова «initialis», що в перекладі означає «початковий». Так називають заголовну букву збільшеного розміру, з якої розпочинається текст книги, розділу або окремий абзац. В українській традиції ініціал найчастіше іменують буквиця. Буквиця може бути шрифтовою або декорованою, одноколірною або кольоровою, але, як би вона не була виконана, перше і головне її призначення – привернути увагу читача до початку тексту.

Графічно буквиця нагадує пташине гніздо в кроні дерева весняною порою. Навіть здалеку око легко розрізняє його в сплетенні гілок. І як гніздо прикрашає і пожвавлює дерево, так і ініціальна літера прикрашає і пожвавлює собою початкову сторінку. Це друга і, мабуть, не менш важлива властивість ініціала: виконаний зі смаком і тактом, він тішить око.

Історія прикрашання початкових літер налічує більше півтори тисячі років. Найдревніші ініціали виявлені в античному рукописі творів Вергілія кінця IV – початку V століття, від якої збереглися окремі листи. Великі барвисті літери на початку кожної сторінки художник склав з геометричних фігур на кшталт мозаїки.

Навряд чи до нас дійшов перший досвід такого роду. У ті віки, мабуть, вже існувала традиція виділяти початок тексту, створюючи урочистий вступ до книги. Проте перегортати календар назад, відсовуючи дату народження ініціала в глиб віків, особливої причини немає. Він з’явився в книзі саме тоді, коли і слід було йому з’явитися – на вильоті античності, напередодні прийдешнього Середньовіччя.

Одна велика епоха змінювалася іншою: відходило в минуле слово звучне, мистецтво ораторів і співаків-аедів – наставали «часи писарів як хранителів культури і Писання як орієнтиру життя, часи трепетного преклоніння перед святинею пергаменту і букв».

Більш докладно про мистецтво першої літери можна почитати в науково-популярному журналі «Чумацький шлях» (№ 2, 2019).

Пропонуємо також вам наостанок, дорогі читачі, онлайн-гру «В книзі –
мудрість тисячоліть»
. Успіхів!

Веб-посилання: https://learningapps.org/display?v=p5vxwk0jj20




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 445 | Додав: estet | Теги: писемність, ініціал | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0