Головна » 2020 » Травень » 8 » Мікросвіт, що став Усесвітом (Віртуальна екскурсія музеєм мікромініатюр Миколи Сядристого)



14:03
Мікросвіт, що став Усесвітом (Віртуальна екскурсія музеєм мікромініатюр Миколи Сядристого)
І в Україні, і в світі добре знають це ім’я — Микола Сядристий. Його унікальна виставка, яку вже давно в народі називають Музеєм мікромініатюр М.Сядристого, більше сорока років діє в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.

У колекції музею представлені роботи тільки одного автора - не дивно, талантом і умінням підкувати блоху володіють небагато людей.

Серед мікромініатюр, виставлених в експозиції, практично кожна унікальна і неповторна.

Наприклад, троянда у волосині. Усередині людської
волосини по його довжині просвердлена порожнина і відполірована до повної прозорості. Потім, всередину вставлена гілочка троянди, товщиною 0,05 міліметра.

Ось і найменша в світі книга: «Кобзар» Шевченка розміром 0,6 мм. У ній 12 сторінок з віршами та малюнками. Сторінки зшиті... павутинкою, обкладинка - з пелюстки безсмертника.

А ще художник помістив цілий караван золотих верблюдів у вушко голки.

На половинці макового зерна розміщено вітряк, зроблений з 203 золотих деталей. Це лише дуже короткий перелік тих дивовижних речей, які можна побачити в Музеї мікроскопічної мініатюри в Києво-Печерській Лаврі.

Микола Сядристий визнаний кращим мініатюристом світу.

Про майстра

Микола Сядристий народився в 1937 році на Харківщині. Після закінчення Харківського художнього училища вступив до Харківського сільгоспінституту. Потім, вже опановуючи техніку мікромініатюри і отримавши популярність своїми роботами, продовжував працювати агрономом, інженером в інституті системи Академії Наук України.

Сядристий - взагалі всебічно обдарована особистість. Він - майстер спорту СРСР, а також абсолютний чемпіон України з підводного плавання. І ще - непоганий поет. Зразки його віршів ілюструють кожну роботу майстра в музеї.

Сядристий ось уже більше чотирьох десятиліть займається створенням шедеврів у стилі мікромініатюри. Власне, він - творець цього напряму в мистецтві.
Коли в Сядристого запитують, якими знаннями та здібностями потрібно володіти, щоб виконувати такі надтонкі роботи, він відповідає: «Треба мати деякі знання та досвід у малюнку, композиції та пластики. Потрібно досконально знати властивості всіх матеріалів, з якими працюєте, а також добре володіти своїм тілом, щоб у перервах між ударами серця здійснювати найтонші рухи рукою, в якій знаходиться інструмент».

Все просто? Але його досягнення поки ніхто не повторив. Наш співвітчизник залишається неперевершеним!

Дорогі друзі! У вас є чудова можливість відвідати музей, не виходячи з дому!Переходьте за посиланнями і відвідайте віртуальну екскурсію:

https://museum-portal.com/ua/museum/the-microminiatures-museum-of-mykola-syadristy

А тут можна детально розглянути експозицію, почитати та навіть послухати про кожну унікальну роботу неперевершеного Миколи Сядристого:

https://izi.travel/pt/d1b8-muzey-mikrominiatyur-mikoli-syadristogo/uk#5162-kobzar/uk

Відео




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 601 | Додав: estet | Теги: Сядристий М., музей, мікромініатюри | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0