Головна » 2022 » Грудень » 30 » Михайль Семенко: «Чому не можна перевернути світ?..»



13:16
Михайль Семенко: «Чому не можна перевернути світ?..»
Михайль Семенко – поет доби Розстріляного відродження, основоположник і теоретик українського футуризму, організатор футуристичних угрупувань та редактор багатьох видань.

Народився він 31 грудня 1892 року в невеличкому селі Кибинці на Полтавщині в родині волосного писаря та письменниці етнографічного стилю. В чотири роки маленький Михайлик уже вмів читати та писати. Початкову освіту Семенко здобув у Хорольській гімназії. Закінчивши дворічні загальноосвітні курси у відомого педагога А.С. Черняєва, Михайль Семенко стає студентом природознавчо-історичного відділення педагогічного факультету. На цей період припадає початок творчого шляху поета. Поетичним дебютом Михайля Семенка стала збірка «Prelude», яка вийшла у 1913 році.

У 1914 році в Києві Михайло Семенко разом із Василем Семенком і Павлом Ковжуном заснували перше футуристичне об’єднання. Вони взяли екзотичні псевдоніми – Михайль, Базиль та Павль. Пізніше такі зміни імен увійшли в моду серед футуристів України. З 1916 до 1917-го Михайль служить телеграфістом у Владивостоці. Там же вступає до підпільної групи РСДРП(б). Наприкінці 1917 р. повернувся до Києва і активно включився у літературний процес, став одним з лідерів відродження і розвитку національної літератури. Творчий доробок цього періоду дуже плідний – збірки «П'єро здається», «П'єро кохає», «Дев'ять поем», «Дві поезофільми».
Михайль Семенко брав активну участь у суспільному житті літературної України: організував футуристичний рух у мистецтві, видавав «Універсальний журнал» та журнал «Фламінго», «Альманах трьох», один номер «Катафалка искусства» та багато інших. Кожне з цих видань гуртувало довкола себе здібну творчу молодь. Паралельно з творчістю Михайль Семенко розробляє теорію футуризму.

Організовує групи «Ударна група поетів-футуристів», «Аспанфут» (Асоціація панфутуристів), редагує цілу низку футуристичних одноденок. Заради літератури він навіть жертвує відповідальною партійною посадою, для чого взагалі виходить з партії! 1922 р. він проголошує панфутуристичну теорію.

У 1924 році виходить збірка «Кобзар», в якій Михайль Семенко зібрав свої поетичні твори за 1910-1922 рр. Протиставивши збірку Шевченковому «Кобзареві», він намагався показати суть різниці між літературами ХІХ і XX ст. Після війни Михайля Семенка переслідувало НКВД за його активну футуристичну позицію та діяльність. 23 квітня 1937 року Семенка було заарештовано в Києві в готелі «Континенталь» під час вечора на його честь. Михайль був звинувачений в участі в Українській фашистській націоналістичній терористичній організації, якої, до речі, ніколи й не існувало. 23 жовтня 1937 року поету було оголошено смертний вирок – розстріл. На наступний день вирок було приведено в дію…

До вашої уваги – кілька віршів з поетичних збірок Михайля Семенка.








QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 147 | Додав: estet | Теги: Семенко М. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Грудень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0