Головна » 2020 » Листопад » 6 » Літописець Запорізької Січі (До 165-річчя від дня народження Дмитра Яворницького)



21:28
Літописець Запорізької Січі (До 165-річчя від дня народження Дмитра Яворницького)
Український історик, археолог, етнограф, фольклорист, лексикограф, письменник, дослідник історії українського козацтва, музеєзнавець, дійсний член НТШ, ВУАН, автор понад 1500 наукових праць і один з перших, хто детально вивчив всю історію запорізького козацтва і історію дніпрових порогів – Дмитро Іванович Яворницький.

Народився Дмитро Яворницький 6 листопада 1855 р. в селі Сонцівка на Харківщині. Початкову освіту здобув у Харківському повітовому училищі, згодом навчався у Харківській духовній семінарії, після закінчення Харківського університету у 1881 році І.Д. Яворницький був залишений при кафедрі російської історії позаштатним стипендіатом для підготовки до професорського звання. Водночас він викладав історію в ряді середніх навчальних закладів м. Харкова.

Батько Дмитра – Іван Якимович Яворницький (1827 – 1885) походив зі збіднілого дворянського роду, родоначальник якого належав до козацької старшини.
Тривалими зимовими вечорами, коли сім'я збиралась у маленькій хатинці, батько по складах читав дітям книжки. Мати пряла, а Дмитро з сестрою Горпиною лежали на печі й захоплено слухали батька.

Особливе враження справив на маленького Дмитра твір Миколи Гоголя «Тарас Бульба». Образ козака Тараса глибоко запав у душу шестирічному хлопчику. Він невтішно ридав над долею козака Тараса Бульби. Пізніше Яворницький згадував, що «як дочитали до того місця, де Бульбу вішають, сльози, дитячі сльози, градом котились у мене із очей». Звідтоді й назавжди захопився Дмитро історією Запорізької Січі та її козаків.

Цікаві факти


- Не всім відомо, що він був діяльним порадником І. Рєпіна у створенні славетної картини "Запорожці пишуть листа турецькому султанові" й навіть позував йому в одязі січового писаря;

- З 1902 року Д.І. Яворницький завідував музеєм старожитностей Катеринославської губернії (тепер Дніпровський національний історичний музей імені Дмитра Яворницького). Музей, по суті, був створений його руками й став для нього другою домівкою.

- Зібрав матеріал для складання словника української мови на 50 000 слів, великих збірників народних пісень, казок, байок. Увесь свій різноманітний матеріал з історії Запоріжжя він передав нащадкам у вигляді 150 великих друкованих праць.

- Протягом кількох років Д.І. Яворницький очолював наукову експедицію. Розкопав понад 1000 курганів. Тільки за 1927-1929 роки було знайдено і зареєстровано 36936 різних стародавніх речей, написано більше сотні щоденників, зроблено понад 1000 фотознімків, малюнків та зарисовок;

- Свою бібліотеку і рукописи вчений заповів Академії наук УРСР.

- У 1991 році Національна спілка краєзнавців України заснувала Премію імені Дмитра Яворницького.

Книги Д.І.Яворницького «Історія запорозьких козаків» в 3-х томах, «Запорожжя», «Із української старовини», «До історії степової України», «Вічні Кортеліси» та багато інших є у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 426 | Додав: estet | Теги: Яворницький Д. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0