Головна » 2024 » Березень » 6 » Літературно-мистецька вітальня. Микола Будлянський.



13:21
Літературно-мистецька вітальня. Микола Будлянський.
Неповторний і прекрасний світ творчості Миколи Будлянського відкрився читачам Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, що завітали на літературно-мистецьку вітальню.

Його твори для багатьох стали улюбленими, поезія не залишає нікого байдужим, відгукуючись у душах і серцях. А ще тішить, що такий талановитий письменник – наш земляк. Народився в селі Держанівка Носівського району Чернігівської області та вже більше тридцяти років живе і працює в Чернігові.

Микола Георгійович не тільки письменник, а ще й журналіст, публіцист, краєзнавець. Заслужений журналіст України. Член Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України.

Він є автором поетичного трилисника "Калинові дощі", збірок нарисів "Линовицький меридіан", "Мандрівка по вертикалі", "Над битим шляхом століть", "Білі халати - колір надії", "Добро межі не знає", "Хліб і жайворонки", "Медова Чернігівщина" , "Іван Іванович з Іванівки", «Орлівка. За батьківськими заповітами», «Обереги рідного краю»; збірок новел "Соняшникова межа" , "Розкажіть мені, мамо"; художньо-документальних повістей "Вільхова гілка", "Час рікою пливе"; поетичних збірок: "Стежки і вишні", "Де починається любов", «Смак пізнього яблука», «Любов і вирій».

Нова збірка поезій «На рушниках натомлених вітрів», порадувала читачів своїм виходом у 2023 році. Її письменник презентував під час літературно-мистецької вітальні.

Поезія, у виконанні автора, не просто вразила присутніх. Вона бентежила, хвилювала, розчулювала. З розділу «Війна. Хроніка болю» автор прочитав вірш «Сирена», що занурив у час, коли Чернігів був в облозі:

«Крихка ця тиша. Вечір. Гусне темінь,
Довкола літо, квітне дивина.
Зненацька зойк стривожений сирени…
Війна в нас, світе! Світоньку, війна!..»


Перед війною Микола Будлянський почав писати цикл віршів «Чернігів – місто легенд». І хоч цей процес перервала війна, автор має плани на створення великої книги з фотографіями історичних чернігівських пам’яток.

«Услухайсь лиш – історія озветься
Легендами з кобзарської струни…»
(«Віковічний дуб біля Болдиної гори»)


Розділ «Місто легенд» об’єднав вірші, присвячені одному з найдревніших міст – Чернігову, де оживають легенди, постають князі і гетьмани.

Як сказав автор про свої вірші: «Вони всі йдуть з натхнення, з душі». І це відчуває кожен, хто прочитав (а ще краще, чув) його вірші. Зокрема, про рідне село. Особливою є поезія «Моя любов», де «тополя при дорозі – чорна свічка. І дрібні зорі, схожі на порічки, розсипались і спіють за вікном».

Світ, у якому зростав поет, змальований тепло, щемливо і красиво. Як каже автор: «Для мене тема рідного села, рідної хати близька, бо все це пропустив через серце, через душу».

«Ти знов наснилась, рідна хато,
Широка призьба і бузок,
І молода, як ранок, мати
З руки годує ластівок…»
(«Наснилась рідна хата»).


Письменник зізнався, що часто повертається спогадами у своє дитинство, коли все було інакше: краще, яскравіше, цікавіше. І часто пише про ті часи: «…Так хочеться знову душі в дитинство на трохи, на трішки» («З дитинства»).

Вірші про природу зображують найчастіше весну та осінь, бо «весною пробуджується душа, то осінню вона не хоче старіти, не хоче іти у зиму».

«Вже вітер столочив ранкову тишу,
Порвав на нитки павутину снів.
За хатою розбрунькуються вишні,
Повернуті серцями до весни»
(«Квітневе»).


Микола Будлянський часто носить із собою блокнот і ручку, адже інколи натхнення приходить несподівано, під час прогулянок. Так виник вірш про кохання «Двоє. Ніч», який читачі разом з поезією цієї тематики знайдуть у розділі «Кохання, як молитва, вічне».

«Така пора, як радість рання,
Тисячозірна ніч така!
І ми удвох. В серцях – кохання,
Як два весла, в руці рука».


Розповів автор і про своє життя, навчання, журналістську і краєзнавчу діяльність. Про роль творчої людини під час війни Микола Будлянський сказав: «Зараз поет, журналіст має словом впливати на людей, за допомогою слова, хто як може, боронити Вітчизну».

Свої враження і вдячність автору, а також організаторам висловлювали учасники зустрічі.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей щиро дякує Миколі Георгійовичу за незабутню зустріч, прекрасну поезію, що зігріває теплом і надихає, а також за подаровані книги. Творчих успіхів і натхнення!

Дякуємо усім, хто завітав до бібліотеки. До наступних зустрічей у літературно-мистецькій вітальні!





QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 105 | Додав: estet | Теги: Будлянський М. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0