Головна » 2018 » Серпень » 15 » Література до Першого уроку



14:05
Література до Першого уроку
2018 рік рішенням Європарламенту оголошений Роком культурної спадщини в Європі. Мета такого рішення – відкрити більш широкий доступ до культурної спадщини народів континенту. В рамках цієї програми Україна взагалі і Чернігівщина зокрема широко презентують свої духовні надбання.
Світу треба розказувати про Чернігівщину – древню і водночас молоду, європейську і дуже самобутню. Тема культури Сіверського краю в контексті загальноєвропейської культури може стати темою Першого уроку у новому 2018-2019 навчальному році, мета якого – поглиблення знань учнів з історії європейської інтеграції та участі в цьому процесі України.
В рамках концепції Нової української школи, в якій педагог не просто дає знання своїм учням, а в першу чергу вчить їх критично мислити, вчителі області вже готують матеріали для свого Першого уроку, тему якого вони обирають самостійно. Напевне, серед обраних буде і тема культурних надбань Чернігівщини на тлі загальноєвропейської культури.
В Чернігівській обласній бібліотеці для дітей діє виставка «Відродження наших святинь (2018 рік – Рік культурної спадщини)». В експозиції широко представлені видання, які завжди цікавлять юних читачів і стануть в пригоді педагогам при підготовці Першого уроку-2018. Більшість друків унікальні, вони виходили невеликими накладами, тож знайти їх, та ще й на одній поличці, можливо лише в бібліотеці.
Серед презентованих видань – книги з серії «Скарбниця української культури». Це збірки наукових праць, в тому числі присвячених Чернігівщині, в яких розкривається і тема взаємозв’язків української та європейської культур. Є в експозиції «Чернігівська Шевченкіана» - унікальне видання, в якому зібрано твори літераторів, присвячених Кобзареві, а також матеріали, які висвітлюють «чернігівський період» життя поета і художника. Великий том «Звід пам’яток історії і культури України», присвячений Чернігівській області – енциклопедичне науково-довідкове видання про відомі і відомі не всім пам’ятки історії і архітектури Сіверщини. Альбом автографів «Качанівка» - рідкісна факсимільна частина домашнього альбому родини Тарновських з коментарями і ілюстраціями. Окремими блоками в експозиції – добірки книг, присвячених перлинам культури Чернігівщини – Сокиринцям, Качанівці, Вишенькам, Батурину…
Особливе місце займає книга «Знаємо і любимо рідне місто», в яку увійшли роботи учасників конкурсу дитячої творчості – його проводив серед школярів обласного центру Національний заповідник "Чернігів стародавній». На сторінках книжки – історія і сучасність столиці Сіверського краю очима дітей.
Вже просто сьогодні, завдяки виставці «Відродження наших святинь (2018 рік – Рік культурної спадщини)», вчителі можуть зібрати необхідний матеріал для підготовки Першого уроку – уроку, який дає зачин на весь навчальний рік в плані виховання в учнів любові до Батьківщини, розвитку історичного мислення, сприйняття ідей гуманізму і взаємоповаги. Але книги, представлені в експозиції, - лише невелика частина видань, присвячених темі європейських цінностей у вітчизняній культурі, які зберігаються в обласній бібліотеці для дітей. Бібліотекарі радо допоможуть педагогу підібрати книжки і статті в періодичних виданнях, які допоможуть якнайкраще втілити творчий задум вчителя під час проведення Першого уроку.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 889 | Додав: estet | Теги: Чернігівщина, 1 вересня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0