Головна » 2020 » Листопад » 13 » Літаки – мрія людства



12:34
Літаки – мрія людства
З давніх-давен люди мріяли мати крила й літати. Невипадково слово «авіація» походить від латинського «avis», що означає «птах». Але чекати, доки мрія збудеться, довелося довго…

Саме вам, наші любі читачі, Чернігівська обласна бібліотека для дітей пропонує шкільний путівник «Літаки» із серії «Пізнаймо світ». Звичайно, ця тема більше зацікавить хлопчаків, але ми сподіваємося, що і дівчатка знайдуть в книжці щось незвідане та корисне для себе.

З чого ж починалася історія літакобудування?

Так от, лише 21 листопада 1783 року французам Пілатру де Розьє й д’Арлану вдалося здійснити 25-хвилинний політ на повітряній кулі, яку побудували брати Жозеф і Етьєн Монгольф’є.

Оболонка кулі була наповнена гарячим димом з вогнища. Дим, як відомо, завжди підіймається догори, оскільки він легший за навколишнє повітря. Завдяки цьому наповнена димом повітряна куля й здатна літати. Однак такий літальний апарат є повільним і неповоротким. А людям кортіло літати швидко та й не лишень туди, куди їх несе вітром.

Важчі за повітря літальні апарати з’явилися лише на початку ХХ століття. Одним з перших льотчиків можна назвати німця Отто Лілієнталя. Коли йому було 14 років, він стрибнув з даху сараю, розмахуючи саморобними крилами. На щастя, юний Отто відбувся лишень кількома синцями.

Коли Лілієнталь подорослішав, він продовжив свої експерименти. Разом з молодшим братом Густавом він побудував декілька планерів. На третьому з них улітку 1891 року Лілієнталь здійснив політ на відстань 25 метрів. Останні моделі його планерів могли подолати вже більше ніж 200 метрів.

Лілієнталь намагався встановити на свої планери мотори, але в той час вони були недостатньо потужними.

Окремий розділ книги присвячений вертольотам. Ті, хто бачили як літає бабка чи колібрі, ніколи не стануть сумніватися в тому, що вертоліт – потрібний і корисний винахід. Літаки, звісно, літають значно швидше. Але бувають такі ситуації, коли швидкість абсолютно ні до чого.

Візьмімо, приміром, порятунок рибалок, що опинилися на крижині, над якою треба зависнути, аби скинути їм драбину. Або боротьба з вогневими точками чи танками супротивника, до яких слід підкрастися, щоб акуратно їх розбомбити. Або транспортування великих вантажів, котрі мають нестандартні розміри. І ще багато чого іншого…

Літак із усім цим не впорається. Потрібен інакший літальний апарат. Такий апарат – вертоліт.

Ну як, ви зацікавлені? Тоді запрошуємо вас познайомитися з книгою «Літаки». Це ілюстроване видання розповість вам про історію літакобудування в різних країнах, про перегони, що відбуваються за формулою «хто швидше, далі, вище», а також про військову техніку, якою пишається наша країна.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 389 | Додав: estet | Теги: літаки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0