Головна » 2020 » Жовтень » 12 » Летять перелітні птахи…



12:38
Летять перелітні птахи…
12 жовтня – Всесвітній день перелітних птахів. Кожного року з настанням холодів птахи залишають місця свого проживання і прагнуть скоріше дістатися в теплі краї.

Нам, безкрилим істотам, залишається або заздрити, або захоплюватися можливостями птахів. Їм не потрібні закордонні паспорти, візи та довге очікування в аеропортах, щоб в один прекрасний день піднятися в небо і вирушити в подорож.

Проте пернаті зважуються на далекі вояжі зовсім не з романтичних спонукань. І роблять вони це не тому, що мерзнуть. Їхнє пір'я прекрасно зігріває і при низьких температурах (аж до -10, -15 градусів Цельсія).

Річ у тому, що в такий холод, їжа, яку їдять птахи, стає недоступною. Земля промерзає і всі жучки-павучки ховаються, рослини в'януть, а пернаті залишаються голодними. Саме це і стає причиною їх перельотів.

Під час перельоту зграї не завжди вдається повноцінно харчуватися - можливості для добування їжі дуже обмежені. Звідки взяти сили для такої важкої роботи?

Збираючись в довгий шлях, ми, зазвичай, заздалегідь думаємо про своє харчування. Ось і птахи воліють добре підкріпитися на дорогу: готуючись до перельоту, вони їдять дуже щільно для того, щоб накопичити побільше жирових запасів для довгого перельоту.

Саме для вжиття заходів з їх збереження міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день перелітних птахів. Пошук їжі робить птахів схильними до поглинання пластику.
Плаваючи на поверхні води, яка вкрита водоростями, виробами з пластмаси для одноразового використання, птахи легко приймають все це за здобич, їдять самі та годують пластиком своїм пташенят. У разі проковтування виникають різні пошкодження.

Гострі пластикові частинки викликають негайну смерть шляхом проколювання внутрішніх органів. Але в основному споживання пластику призводить до хронічного почуття голоду, оскільки дає відчуття повного шлунку без будь-якої харчової цінності. Токсичність хімічних речовин, що покривають пластик, є додатковою загрозою.
Шари пластикового покриття водних угідь призводять до багатьох випадків заплутування і уловлювання. Кількість птахів, що вмирають від впливу пластмаси, щорічно становить 1 мільйон та постійно зростає!

Тож вбережемо цих прекрасних створінь від вимирання! Для цього потрібно так небагато… Обмежте використання пластику, приєднуйтесь до заходів для зниження травмування і смертності перелітних птахів, поширюйте слово – підтримуйте місцеві та глобальні дії проти надмірного та непотрібного використання пластику.

Це цікаво: Перелітні птахи: список, назви, опис, види, характеристика, фото і відео.
https://poradu.com.ua/perelitni-ptahi-spisok-nazvi-opis-vidi-harakteristika-foto-i-video/

А книги про прекрасних перелітних птахів можна знайти в нашій бібліотеці. Завітайте!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 451 | Додав: estet | Теги: перелітні птахи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0