Головна » 2023 » Квітень » 4 » Квітка Цісик. Легендарний голос України за океаном.



12:20
Квітка Цісик. Легендарний голос України за океаном.
4 квітня народилася американська співачка українського походження Квітка Цісик. У 2023 році їй виповнилося б 70 років.

Квітка Цісик народилася в Нью-Йорку в родині емігрантів із заходу України. На батьківщині сім’я Квітки була інтелігенцією, але в 1949 році вимушено покинула країну через ризик переслідування радянською владою.

Відома всьому світові українка мала рідкісний тембр голосу – колоратурне сопрано, співпрацювала із Вітні Г’юстон і Майклом Джексоном, почувалася невимушено, співаючи блюз, оперні партії чи коротенькі джинґли. В Америці її голос лунав у кожному домі. Свій шалений успіх і непересічний талант Цісик використовувала задля популяризації української культури у світі.

У домі Квітки Цісик на Мангеттені було правило – розмовляти з родичами тільки українською. За знання рідної мови й культури, свою легку самоідентифікацію як українки, дівчина завжди дякувала батькам. Вони зробили для своїх дітей дві важливі речі – інтегрували її з сестрою Марією в американську культуру та виховали з шаною до українських традицій і навчили гарній українській мові, перебуваючи на іншій половині земної кулі.



Маленька Квітка була пластункою ("Пласт" – національна скаутська організація України, створена в 1911 році. Її осередки є в усьому світі) – їздила в табори в гори, де знайомилася з культурою України. В еміграції було важко, але правило відкладати гроші на літні збори пластунів, куди мали поїхати доньки, – для Цісиків було святе. А поки канікули не почалися, сестри в будні навчалися у звичайній школі у Квінсі, щосуботи прямували до класів українознавства, і кожного дня багато музиціювали. З доньками займався батько – Володимир Цісик, відомий скрипаль з Коломиї, а мати Іванка дбала про те, щоб атмосфера в домі сприяла навчанню та любові до мистецтва. Завдяки старанній праці Марія стала відомою піаністкою, потім керувала консерваторією в Сан-Франциско та проводила майстер-класи в Карнегі-холі, а Квітка зробила приголомшливу співочу кар’єру і стала найдорожчою співачкою джинґлів – пісень, що звучать у рекламі. Її голос звучав у рекламних компаніях Coca-Cola, American Airlines, McDonald's. Протягом 16 років вона була офіційним голосом "Форд Моторз". Багато американців і досі пам'ятають музичний джингл "Have you driven a Ford lately" у виконанні Кейсі Цісик. За це "Форд" дарував їй автомобілі. Ця ж компанія підрахувала, що голос Цісик прослухали понад 22 мільярди разів, тобто у кілька разів більше, ніж населення Землі.



Квітка Цісик записала два україномовні альбоми – "Квітка" у 1980 році, а також "Два кольори" у 1989-му. Це їй коштувало близько 200 тисяч доларів. Для їхнього запису вона наймала найкращих музикантів Нью-Йорка, акомпанувала Квітці її рідна сестра Марія, а правильну українську вимову ставила мама.

Обидві платівки у 1990-му році були номіновані на премію "Греммі" в категорії "сучасний фольк". До України вони потрапляли здебільшого контрабандою, люди перезаписували пісні і передавали один одному. Адже в радянський час роботи Цісик потрапляли під заборону.

"Ще ніхто і ніде так не заспівав пісні мого друга Володимира Івасюка, як це зробила Квітка", – так про Квітку сказав Назарій Яремчук.

До нас дійшло лиш одне інтерв'ю за участю Квітки. Його вона дала керівнику музичного ансамблю "Червона рута" Олександру Горностаю у 1992 році під час візиту до США.



Частина ІІ - https://youtu.be/5ST3wyZXQHQ

Цісик мала двох чоловіків-американців. Обидва – музиканти, обидва працювали над її українськими піснями. Син Ед-Володимир теж займається музикою й до сьогодні.

У 1992 році Квітка тяжко захворіла на рак. Обіцяли лише кілька місяців, та вона прожила 7 років. Квітка померла, не доживши п'ять днів до свого 45-річчя.

Хто така Квітка Цісик?


Два імені і два життя – Зіркова історія Квітки Цісик


Квітка Цісик - як стала легендою української музики??? / біографія




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 176 | Додав: estet | Теги: Цісик К. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0