Головна » 2024 » Лютий » 20 » Культура, як основа нашої ідентичності. Підвищення кваліфікації бібліотекарів.



10:27
Культура, як основа нашої ідентичності. Підвищення кваліфікації бібліотекарів.
«Культура, як основа нашої ідентичності» - такою стала тема чергового підвищення кваліфікації працівників Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, проведеного заступником директора Ларисою Казаковою.

Говорили про те, що усвідомлення значення розвитку культури, у тому числі з пропагандистською метою під час війни, – це усвідомлення руху на зміцнення України. Антидотом масованій російській пропаганді може стати тільки потужна промоція у світі української культури, як самодостатнього явища.

У глобальній цивілізаційній війні з росіянами нам потрібно зміцнюватись в усіх сферах. Пріоритети для нас тут очевидні: розвиток покоління (освіта і допомога дітям), культури і створення сильних громад (гуманітарні ініціативи).

Щоб зрозуміти всю небезпеку концепту «Русскій мір» для українства, доповідачем були означені його базові елементи.

По-перше, це - РПЦ. Одна з провідних конфесій - Українська Православна Церква (московського патріархату - УПЦ МП), попри свою удавану національну незалежність, є структурною і підлеглою частиною (підрозділом) РПЦ, саме ця консервативна пропутінська релігійна організація є одним із стовпів і духовною скрепою т. зв. «русского міра».

По-друге, це - інформаційна безпека. Саме засоби масової інформації (телебачення, інтернет, газети, часописи, радіо тощо) стають реальною і дієвою зброєю у цій гібридній війні, які звичайних пересічних людей перетворюють на зомбованих істот зі спотвореною національною та суспільною ідентичністю.

По-третє, це - російська мова і культура.

По-четверте, це - російська освіта і наука. Одним із пріоритетних напрямків експансії «русского міра» в Україні є потужна популяризація і зміцнення позицій російської освіти і науки та використання їх у неоімперському дискурсі.

Ця війна не залишає сумніву в тому, що доктрина "русского міра" несе загрозу всьому людству і що ця ідеологія має бути засуджена світовим співтовариством і юридично заборонена як неонацистська, тоталітарна та екстремістська.

Як же це впливає на війну? Задача пропаганди закріпити у свідомості суспільства тієї чи іншої країни тези про те, що це локальний конфлікт якогось одного міфічного «народу». Його частин, які між собою щось не поділили, а отже, немає власної культури – немає окремої нації. А якщо це внутрішній конфлікт, то мовляв і підтримувати його ззовні не потрібно. Таким чином росіяни намагаються розхитувати одну з опор нашої перемоги – допомогу світу. Але термін культурна дипломатія набагато ширший, ніж суто як інструмент національної безпеки.

Культура показує основу нашої ідентичності і у чому полягає привабливість України для світу. Не тільки національна безпека, а і процвітання держави залежать від здатності країни транслювати свою легітимність у глобальному інформаційному просторі. Адже в умовах свободи слова, яку дають у тому числі, технологічні досягнення людства, всі мають право на оцінку й судження. А неправильне сприйняття чи нерозуміння країни, її людей та культури становлять загрозу для безпеки.

Тому кажучи про культурну дипломатію, ми говоримо не лише про захист спадщини від липких рук росіян, а й про просування, культурну експансію України у світі.
Чим більш голосно українська культура «говорить» – тим більше нас чують у світі, і тим скоріше ми перетворюємося у сприйнятті світу з культурної периферії у центр.

Доповідачка окреслила і основні шляхи промоції української культури у світі.

Перше. Мистецькі колаборації українських та іноземних митців. З одного боку, західні митці можуть дати те, чого не завжди вистачає їхнім українським колегам – системність, технології. З іншого боку, українці приносять у спільні проєкти свою унікальну енергію та щирість.

Друге. Діалог та взаємообмін сусідніх культур.

Третє. Фінансова підтримка та сприяння зацікавленості в українській культурі. Сьогодні існує величезний сплеск зацікавлення українською культурою, який надалі може дати певні результати.

Розмова викликала велике зацікавлення. Підсумовуючи, доповідачка підкреслила про те, що культура - це основа нашої ідентичності, що культурна спадщина України формує основу ідентичності населення та допомагає бути емоційно готовим до спротиву окупантам. Що саме нам, бібліотекарям, які працюють з дітьми, потрібно бути освіченими, обізнаними, стійкими.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 77 | Додав: estet | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Лютий 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0