Головна » 2020 » Жовтень » 13 » Куліш – страва козацька!



12:30
Куліш – страва козацька!
Минулими вихідними ми вже намагалися приготувати кашу з гарбуза. Сподіваємось, було смачно. Але є ще одна страва, яку ми не могли оминути своєю увагою. І це – куліш!

Куліш – страва козацька. Відлік історії козацького кулешу розпочався понад 500 років тому. Це були буремні роки, коли селяни, міське населення, дрібна шляхта втікали від пригноблення панами-магнатами, старостами і поселялись на неосвоєних землях Подніпров’я та Побужжя. Умовою прийняття в козацьке братство було те, що чоловіки повинні бути неодруженими.

Тому вони повинні були вміти готувати в різних умовах їжу з того, що послав Бог, без спеціальних навичок, точної рецептури. Саме куліш, схожий на густий суп чи рідку кашу, який міг замінити весь обід, став головною стравою козаків.

На Січі все готував один чоловік – кашовар, оскільки інші козаки були зайняті військовими походами. Кашовар мав бути лисим, аби жодна волосинка не потрапила у страву. Кашовар – це не тільки кухар, це справжній козак-характерник, знавець трав і костоправ, мистецький воїн і оповідник; людина, яка залагодить будь-яку справу – поважна особа в громаді, з яким радилися і ніхто ніколи не сварився.

Ця страва навіть у XXI сторіччі визнається шедевром національної кухні і лише українському борщу поступається своєю популярністю. Сьогодні куліш за козацькими традиціями готують на вогнищах під час пікніків, на дачах чи в закритих приміщеннях з використанням газових, електричних плиток.

Справжній козацький куліш - жменька пшона, джерельна вода та сушені коріння. Сучасна версія дозволяє включати в приготування кулешу м’ясо, овочі, зелень і гриби, тим більше що останні нерідко перебували в мішечках козаків.

Домашня версія не викличе труднощів - всі продукти прості і купити їх не складно, а година приготування завершиться смачною ситною стравою!

Куліш - козацький рецепт, створений для привільного способу життя, чудово підходить для будь-яких заходів на природі. Козацьке вариво, створене для того, щоб ситно і дешево нагодувати велике військо, справляється із завданням і зараз. Гарячий куліш, зварений в казані з простих продуктів на багатті, здатен шалено здивувати всіх без винятку в поході.

Варіантів приготування кулешу безліч. Тож обирайте щось собі самі: фантазуйте, експериментуйте і хай вам смакує!

Як приготувати справжній козацький куліш:
http://www.kulish.in.ua/uk/recept/




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 534 | Додав: estet | Теги: козацький куліш | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
estet