Головна » 2020 » Листопад » 20 » Кольорові примхи природи



20:40
Кольорові примхи природи
«Шість вірних слуг у мене є,
Що вчать мене всьому;
І так їх звати: Що, Чиє,
Як, Де, Куди й Чому»
( Р.Кіплінг)

Бібліотечний проект «Еврика» пропонує невелику екскурсію «Якого кольору кров».
В тілах живих істот тече кров, і ми звикли, що вона завжди червона. Однак насправді її колір залежить від того, які метали входять до її складу. Наприклад, червоний колір виходить із-за гемоглобіну, до складу якого входять залізо і протеїн. Саме завдяки гемоглобіну в наші кровоносні судини надходить кисень.

Цікаво, але також кров буває і блакитна. Блакитна кров (часом навіть яскраво-синя, іноді блідо-блакитна) тече в організмах таких створінь, як скорпіони, восьминоги, кальмари, каракатиці, краби, річкові раки, павуки тощо. В їх крові замість заліза міститься мідь, саме вона при з'єднанні з киснем дає такий колір. В даному випадку це вже не гемоглобін, а гемоціанін. Його ключова функція в організмі точно така ж – доставляти до органів кисень. Гемоціаніну доводиться виконувати ще таке важливе завдання, як регулювати температуру тіла залежно від навколишнього середовища.

Разом з тим кров у деяких організмів може мати ще один відтінок – зелений. От вона справді неповторна, адже її носіями можна назвати лише кілька видів морських хробаків. Яскраво-зелений пігмент їх кров набуває за рахунок наявності закисного заліза. В даному випадку за поширення кисню відповідає вже речовина хлорокруорин.

У деяких видів молюсків, багатощетинкових черв’яків виявлено гемераритрин, в цьому білку міститься приблизно в 5 разів більше заліза, ніж в гемоглобіні. За рахунок цього кров набуває насичений фіалковий.

Наприкінці минулого століття біофізик Фелікс Білоярцев винайшов штучну кров. Вона мала голубуватий відтінок і її назвали «блакитна кров». Наукова ж назва цього винаходу – перфторан. Винахід вченого відкрив величезні перспективи для людства, вчені пророкували перфторану велике майбутнє, розраховували на його чудові властивості в лікуванні гемофілії, білокрів’я і СНІДу. Перфторан збільшує строки зберігання донорських органів людини в 20 разів. У наші дні вчені вивчають «блакитну кров», в Одесі, в Інституті мікрохірургії ока академіка Федорова вводять перфторан безпосередньо в порожнину ока для витягування пошкодженого кришталика, останнє досягнення вчених – протиопікові покриття на основі перфторану. Позаяк ці покриття прозорі, процес загоювання можна контролювати, не знімаючи їх. До того ж знімаються вони зовсім безболісно. Однак «блакитна кров» дуже дорога: літр коштує майже 500 доларів.

Посміхніться

-Де ж Ви бачили кров зеленого кольору?
-А що ж мені залишалося робити? Червона фарба скінчилася, а дістати справжню кров не так легко ...




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 426 | Додав: estet | Теги: Кров | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
larisa-kazakova