Головна » 2020 » Травень » 12 » Коли Україна стала членом ЮНЕСКО



12:34
Коли Україна стала членом ЮНЕСКО
Про ЮНЕСКО
Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) створювалася у 1946 р. після завершення Другої світової війни, коли духовне відродження повоєнного світу було як ніколи актуальним. 16 листопада 1945 р. був підписаний Статут ЮНЕСКО і сформована підготовча комісія.

Статут був підписаний представниками 37 держав з 44 присутніх на зустрічі та 4 листопада 1946 р. набув чинності. Перша сесія ЮНЕСКО пройшла в Парижі з 19 листопада по 10 грудня 1946 р.

Як міжнародна організація системи ООН ЮНЕСКО ставить перед собою завдання «сприяти зміцненню миру й безпеки шляхом розширення співробітництва народів у галузі освіти, науки й культури в інтересах забезпечення загальної поваги до справедливості, законності і прав людини, а також основних свобод, проголошених у Статуті ООН для всіх народів без розрізнення раси, статі, мови чи релігії».

Участь України у діяльності ЮНЕСКО

Україна є членом ЮНЕСКО з 12 травня 1954 року.

За час співпраці з Організацією наша країна виступала ініціатором багатьох міжнародних програм та проектів. Наприклад, українська ініціатива щодо використання засобів масової інформації з метою зміцнення миру, недопущення пропаганди війни, насильства i ненависті між народами дала поштовх до розробки i прийняття у 1978 році Декларації про раси i расові забобони.

На 27-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО (1993 р.) Україна виступила з ініціативою розробки «Програми культури миру». Ця ініціатива лягла в основу переорієнтації діяльності ЮНЕСКО в напрямку зміцнення її етичної місії та ролі у формуванні психології культури миру, клімату довіри і толерантності.

В ході 29-ї сесії Генконференції ЮНЕСКО Україна ініціювала звернення до ООН з метою відзначення Міжнародного року захисту, збереження та відродження культурної спадщини. 56-а сесія Генеральної асамблеї ООН підтримала ініціативу – 2002 рік проголошено ООН Міжнародним роком із захисту світової культурної спадщини.
В умовах російської агресії проти України та незаконної окупації РФ Кримського півострова одним з пріоритетів України в ЮНЕСКО є забезпечення ефективного моніторингу з боку Організації ситуації в Криму у сфері компетенції ЮНЕСКО.
За період членства в ЮНЕСКО Україна чотири рази обиралася до керівного органу Організації – Виконавчої ради.

Але це далеко не все! Допитливі можуть дізнатись про:

 Міжнародні конвенції та рекомендації ЮНЕСКО, стороною яких є Україна
 Українські об’єкти у Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
 Українську Мережу Асоційованих шкіл ЮНЕСКО
 Кафедри ЮНЕСКО в Україні,

а також…

Хто з українців отримав

 Почесне звання «Артист ЮНЕСКО в ім’я миру»
 Спеціальний статус Чемпіонів спорту ЮНЕСКО

Шукайте відповіді тут:

https://mfa.gov.ua/mizhnarodni-vidnosini/yunesko/uchast-ukrayini-u-diyalnosti-yunesko

Дивіться відео:

«12 травня – УРСР вступила в ЮНЕСКО»



«Об'єкти світової спадщини ЮНЕСКО в Україні»





Ми пишаємося своєю країною!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 656 | Додав: estet | Теги: юнеско, Україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0