Головна » 2023 » Листопад » 13 » Книги, що долають бар’єри. Виставка книг азбукою Брайля (Інклюзивний проєкт «Бібліотека – простір для всіх»)



17:09
Книги, що долають бар’єри. Виставка книг азбукою Брайля (Інклюзивний проєкт «Бібліотека – простір для всіх»)
У Чернігівській обласній бібліотеці для дітей до Міжнародного дня незрячих на абонементі відділу обслуговування учнів 5 - 9 класів відкрилася виставка книг, надрукованих рельєфно-крапковим шрифтом.

Ці видання з’явилися у рамках проєкту «Книга, що долає бар’єри» завдяки Українськиому культурному фонду та Львівському обласному осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ».

Книги мають універсальний дизайн — плоский і рельєфно-крапковий шрифт, QR-код з аудіоверсією тексту, рельєфні малюнки, тверду кольорову палітурку, тобто користуватись виданням можуть люди і з порушеннями зору, і без.

Однією з них є повість для підлітків відомого українського письменника Андрія Бачинського «Ватага веселих волоцюг», яка розповідає про пригоди трьох друзів, яких називають Ватагою Веселих Волоцюг. Віт, Влад і їхня подружка Васька вирушають у небезпечну вилазку підземеллями Львова, аби на власні очі побачити підземну річку, але навіть не уявляють собі, до яких карколомних наслідків це призведе. Чи зможуть друзі відшукати містичну угоду з дияволом та допомогти таємничому незнайомцю з підземелля? Про це і не тільки читачі довідаються, прочитавши цю захопливу книжку.

Також до вашої уваги ще одна цікава історія від Софії Андрухович і Мар’Яни Прохасько «Сузір’я курки». У «Сузір’ї Курки» все навпаки: головна героїня тут – не дівчинка, а старенька бабуся Марія, яка живе високо в горах зі своєю улюбленою куркою Марічкою. Марія не припиняє з широко розплющеними очима дивуватись із цього світу і щодня відкриває для себе щось нове. Заради своїх друзів, дідусів Кулінського і Зелінського, Марія долає власні страхи і вирушає до темного лісу, в якому чекають небезпеки, несподіванки, відкриття і справжні пригоди.

На виставці також представлені такі видання: Надійка Гербіш «Мандрівки з чарівним атласом», Христина Лукащук «Таємничий обід», Іван Малкович, Женя Гапчинська «Ліза та її сни», Ольга Тільна «Жовтий підводний човен»

Щороку 13 листопада відзначається Міжнародний день незрячих. Для того, щоб незрячі люди відчували себе повноцінними у суспільстві, майже 200 років тому було розроблено універсальну систему рельєфно-крапкового шрифту. Ім'я Луї Брайля відоме і шановане всіма, хто втратив зір. Адже ця людина дала сліпим можливість розвиватися, читати, грати музику по нотах.

Про Луї Брайля радимо дізнатися з матеріалу «Винахідник приносить світло в'язням темряви»




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 93 | Додав: estet | Теги: День сліпих, книжкова виставка, шрифт Брайля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0