Головна » 2020 » Квітень » 15 » Книги для підлітків. Фентезі



14:16
Книги для підлітків. Фентезі
Чернігівська обласна бібліотека продовжує огляд цікавих книг для підлітків. На черзі - фантастика та фентезі!
Класично фентезі — це література, що ґрунтується на міфах і легендах, герої шукають пригод у вигаданому світі, де магія — один з основних елементів. Проте нині фентезі розвинулася так широко, що її межі вже дуже складно визначити, тут можна знайти все: від простеньких дитячих оповідок до глибоко філософських історій про правду, людяність і боротьбу.
Сьогодні на ваш розсуд пропонується книга:
НІЛ ГЕЙМАН, «КОРАЛІНА»

Кораліна: жахи про ґудзики та батьків
У центрі сюжету — дівчинка Кораліна, яка разом зі своїми батьками оселяється у старому будинку з пришелепкуватими сусідами. Поверхом нижче мешкають дві товстезні пані, колишні актриси міс Примула і міс Форсібілла, які на старості років стали нікому не потрібними. Обидві вправляються в читанні майбутнього по чайному листю й доглядають за цілою зграєю тер’єрів. А на горищі віддавна живе п’яниця містер Бобо, який запевняє, буцімто тренує мишачий цирк.
Якось допитлива Кораліна знаходить дверцята, що ведуть до таємничого світу — схожого на її власний, але кращого. Тут мама завжди привітна, а тато смачно готує, мишачий цирк існує насправді, а сусідки-актриси — молоді й гарні.
Але є одна моторошна відмінність: замість очей всі мають пришиті ґудзики. Та й захопливий барвистий світ — лише хитромудра пастка…
Автор дитячої повісті вправно грається з потаємними страхами ще не до кінця сформованих особистостей, уособлюючи їх у почварах.
Окрім того, висвітлюється інший дитячий комплекс: переконання, що чужі батьки завжди кращі. Вони добріші, смачніше готують, цікавіше виглядають, більше дозволяють… Усе це втілюють «інші» мама й тато Кораліни, які за всю свою люб’язність хочуть малесенької поступки — аби дівчинка дозволила пришити ґудзики замість очей.
Дозволивши Іншій матері пришити цей аксесуар, Кораліна погодилася б стати її іграшкою, позбавленої власної волі, потреб і особистості.

«Кораліна» — чудовий зразок дитячої літератури.
Написана для власних доньок у вільний від роботи час, повість отримала низку премій та нагород, ставши чимось більшим за казочку для домашнього вузького кола.
Через 7 років після її публікації режисер Генрі Селик випустив на широкі екрани однойменний мультфільм, який у списку найкасовіших лялькових мультфільмів посів третє місце після «Втечі з курника» та «Воллас і Ґромміт: прокляття кролика-перевертня».
«Кораліна» — чудовий зразок дитячої літератури. Повість здатна як навчити чомусь читача, так і розважити й налякати його. У ній є мораль, але немає моралізаторства, яке дуже часто вбиває навіть найкращі ідеї. А персонаж харизматичного й іронічного кота нікого не залишить байдужим.

Трохи про автора

Ніл Ґейман — англійський письменник-фантаст, автор численних романів, графічних новел, коміксів та кіносценаріїв. Його найвідомішими роботами є серія коміксів «Пісочний чоловік», романи «Зоряний пил», «Американські боги», «Кораліна» та «Книга кладовища».
Ґейман — лауреат численних літературних нагород, таких як премія «Г'юго», премія «Неб'юла» та премія Брема Стокера, медалей Ньюбері та Карнегі. Він є першим письменником, якому вдалося завоювати медалі Ньюбері та Карнегі за один і той самий роман — «Книга кладовища». 2013 року Ґейман отримав Британську національну літературну премію за роман «Океан у кінці вулиці».

Автор про книгу

Ніл Ґейман обрав ім'я Кораліна цілком випадково, через ненавмисно допущений друкарський одрук. Він, однак, вирішив не виправляти свою помилку, а вже згодом довідався, що ім'я Кораліна насправді існує.

«Я тільки хотів написати для моїх донечок таку книжку, що б відкрила їм правду, якої так бракувало мені, коли сам я був малим хлопчиком: що бути хоробрим не означає не мати страху. Адже бути хоробрим означає, що ти можеш переживати страх, бути по-справжньому наляканим, смертельно перепудженим, але все-таки вчинити те, що маєш учинити…»

Книга є у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Читати книгу можна онлайн за посиланням:
https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=8128


Ще про книгу дізнаємось з оглядів, буктрейлерів та відеопрезентацій книги:






QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 558 | Додав: estet | Теги: Кораліна, Ніл Гейман | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0