Головна » 2020 » Квітень » 30 » Книги для дорослих читачів з серії «Історична література».



15:43
Книги для дорослих читачів з серії «Історична література».
Неважливо, який стрес ви відчуваєте на роботі, в стосунках або десь ще, щойно ви берете книгу і занурюєтеся в історію, він миттєво зникає, напруга відпускає.

Пропонуємо огляд книг для дорослих читачів з серії «Історична література».

Доба Руїни на українській землі в романі нашого земляка Юрія Мушкетика «На брата брат»

У романі "На брата брат" Юрій Мушкетик змальовує події, які були початком Великої Руїни в Україні. Це був час, який так характеризував Микола Костомаров: "Українська справа явно гинула. Невдача за невдачею знищили надії, й люди позбулися віри... в свою мету. Кожен почав дбати тільки про себе самого. Людські душі дрібнішали, ставали убогі, розум притуплювався. Все, що було колись дороге, святе, тепер продавалося..."

У своєму творі Юрій Мушкетик наголосив, що головна причина Руїни і всіх подальших невдач українців у боротьбі за державну незалежність — відсутність єдності в самому народі — розбрат.
Менш ніж за два десятиліття після Богданової смерті було стільки куцих розумом, непостійних гетьманів, стільки підступів, зрад, смертей, що все це остаточно розорило, спустошило Україну, надломило її звитяжний дух і потьмарило її славу, написану шаблями Байди, Сагайдачного, Хмельницького, Дорошенка, Богуна... Почалася Велика Руїна.
На прикладі братів Журавок — Матвія і Супруна, що брали участь у визвольній війні Богдана Хмельницького за незалежність, Юрій Мушкетик показав страшну згубність розбрату, який на кілька століть вкинув нашу країну в рабство. Обидва брати були славними козаками, хоробро захищали рідну землю. Але шляхи братів розійшлися. Україна розколювалася, кришилася, як лід у повінь. І пішов брат на брата: ніби стояли на одному полі, та пройшов між ними плуг; мали ніби дві правди - кожен сповідував свою.
Болісно роздумує про те, що з ними скоїлося, Матвій: "Чому так сталося, що стоять на одному полі, а думають не однаково? Що зробити, щоб стало інакше, щоб вони, рідні брати, дійшли згоди? Того не знав". Не знайшовши спільної правди, гинуть обидва брати на втіху ворогам, а Україна-мати ще довго буде страждати від безголів'я своїх "нерозумних синів".

Про автора

Юрій Михайлович Мушкетик — український письменник, Герой України.
Народився 21 березня 1929 р., в селі Вертіївка Ніжинського району Чернігівської області, в сім’ї сільських активістів. Закінчив середню школу. У 1948–1953 навчався на філологічному факультеті Київського університету. 1953–1956 рр. — навчання в аспірантурі при кафедрі української літератури. Працював головним редактором журналу «Дніпро».

Перу Юрія Мушкетика належить низка творів, які відбивають історичний розвиток держави і роль особистості в ньому. Автор продовжує плідну працю на літературній ниві, створюючи глибокі образи, продовжуючи пошуки нових форм і засобів вираження важливих проблем сучасності, зробивши основним об’єктом дослідження людину. Письменник прагне відбити різні періоди життя суспільства, розглядає різноманітні життєві ситуації, показує різні соціальні верстви населення. Він пильно спостерігає за дійсністю, тому герої його творів такі реальні, а проблеми, яких він торкається, такі актуальні.

Читати книгу онлайн:

https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=988

Фільми про автора, нашого видатного земляка:

- Юрій Мушкетик «Немеркнучі зірки»



- "Знання" - У гостях у Юрія Мушкетика




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 521 | Додав: estet | Теги: Мушкетик Ю., Руїна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0