Головна » 2020 » Вересень » 11 » Хор імені Г. Верьовки. Пісні Сонця та Землі



15:33
Хор імені Г. Верьовки. Пісні Сонця та Землі
11 вересня 1943 року в Харкові був заснований Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки - український професійний хоровий колектив.

Організатором і першим керівником колективу був Григорій Верьовка, котрий очолив його разом зі своєю дружиною Елеонорою Скрипчинською. До першого складу хору увійшли 134 виконавці: 84 хористи, 34 артисти оркестру, 16 артистів балету. Від 1944-го колектив базується в Києві.

На честь засновника колективу його ім'я присвоєно хору 1965 року. В тому ж році колектив очолив Анатолій Авдієвський. З 1965 року хору надано звання заслужений, з 1974 - академічний, у 1997-му надано статус національного.

Подейкують, що з всесвітньовідомим українським Хором мріяв заспівати учасник ліверпульської четвірки – Пол Маккартні! Але у 70-ті роки це бажання було з розряду нездійсненних, тому що радянська влада забороняла співпрацювати з іноземцями.
У часи вінілу записи хору на платівках фірми «Мелодія» розліталися з нечуваною швидкістю. Тільки уявіть: наклади сягали восьми мільйонів копій! Це був єдиний творчий колектив з України, який зміг досягти таких вершин.

Тріумфальним став перший виступ колективу на американському континенті під час ЕКСПО-67 в Монреалі, де зібралося близько тридцяти тисяч слухачів. Як згадує Анатолій Авдієвський , «це був момент істини, зворушливий момент єднання українців-емігрантів з земляками, які зі сльозами підхоплювали рідні мелодії, сердечно обіймаючи наших виконавців».

У репертуарі колективу більше 1000 пісень. Композиції, які в усі часи зривають шквал оплесків від Дніпра до Дунаю: «Розпрягайте, хлопці, коней», «Ой, у вишневому садочку», «Реве та стогне Дніпр широкий», «Щедрик» та багато інших. До того ж репертуар завжди збагачується народними піснями тих країн, в яких гастролює хор.

У Хорі Верьовки розпочинали свій творчий шлях музичні легенди: Ніна Матвієнко, Ольга Павловська, Алла Кудлай та багато інших чудових співаків.

Тимчасовий колектив, що створювався задля виступів на фронті, перетворився на національний скарб. Австрія, Нідерланди, Іспанія, Португалія, Коста-Ріка, Мексика, Куба, Нікарагуа, Чехія, НДР, Канада, Франція, Монако - всюди переповнені зали, бурхливі овації, осяяні радістю обличчя глядачів. Саме Хор Верьовки дістав багато національних і міжнародних відзнак, зокрема, за великий внесок у справу миру й дружби між народами був нагороджений срібною медаллю Всесвітньої ради миру.
Чарівні українські пісні - пісні Сонця і Землі - завжди викликають захоплені відгуки слухачів по всьому світу!

Тож слухайте і захоплюйтесь:







Інформація про хор імені Г. Верьовки:
https://kasa.in.ua/ua/khor-verovky




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 520 | Додав: estet | Теги: хор Верьовки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0