Головна » 2023 » Лютий » 23 » Казимір Малевич - художник, народжений Україною



10:20
Казимір Малевич - художник, народжений Україною
23 лютого в Києві народився Казимир Малевич (1879-1935), художник-авангардист та теоретик мистецтва, основоположник супрематизму, автор однієї із найвідоміших картин ХХ ст. «Чорний квадрат».

У родині Малевичів, що мали польське коріння, було чотирнадцятеро дітей. Батько, який працював на цукрозаводі, мріяв аби син став цукроваром. Тому вороже поставився до захоплення малюванням. Мати ж, навпаки, підтримала Казимира Малевича. Саме вона купила йому професійні пензлі та фарби. Перше знайомство хлопця з художниками сталося у містечку Білопіллі Харківської губернії. «З Петербурга приїхали найзнаменитіші художники для писання ікон в соборі. – писав у спогадах Казимир Малевич. – Це нас сильно схвилювало, бо ми ще ніколи не бачили справжніх художників». Попри те, що Малевич, виконуючи волю батька закінчив агрономічне училище, згодом пішов навчатися малюванню до Київської художньої школи Миколи Мурашка.

Малевич майже десять років прожив у Курську, де одружився та працював на Курсько-Московській залізниці. Подружнє життя не склалося.

Він не полишав малювати й організував гурток з малювання.
1905-го року Малевич здійснив першу невдалу спробу вступити до Московського училища живопису, скульптури та архітектури.

Малевич увійшов у середовище відомих малярів, почав виставлятися на художніх виставках товариства.

УНОМИС (Утверджувачі нового мистецтва) – авангардне художнє об’єднання, засноване Казимиром Малевичем 1920-го у Вітебську.

«Кубофутуристичний» напрям у творчості Малевича припав на початок Першої світової війни.

1913-го він оформлював постановку футуристичної опери «Перемога над Сонцем». На театральній сцені вперше було представлено «Чорний квадрат», створений Малевичем як декорація до спектаклю. Це був початок супрематизму (найвищого етапу у мистецтві). «Супрематизм, – за визначенням Малевича, – мав у своєму розвитку три ступені чорного, кольорового і білого».

З 1918-го колір зникає у живописі Малевича. З’являється картина «Білий квадрат на білому фоні». «Це знак чистоти людського творчого життя, – говорив Малевич, – це досягнення живописного абсолюту, а місія живопису на цьому закінчена».

За радянської влади його двічі заарештовували, 1933-го його мистецтво оголосили поза законом: радянський тоталітарний режим визнав його роботи "шкідливими" й забороняв творити.

У творчості Малевича була відображена тематика Голодомору 1932-33 року. Відомий його ескіз під назвою «Де серп і молот, там смерть і голод» – рядком з народної пісні 1920-30-х років. На картині зображені 3 людські фігури, у яких замість облич серп та молот, хрест, труна.

15 травня 1935-го року Казимир Малевич помер у Ленінграді.

Цікаві факти з життя Малевича:

- Свого часу Малевич захоплювався вишивкою. Художник не тільки сам вишивав, а й створював ескізи, за якими потім майстри народного промислу робили вишивки. Вишиті шарфики, подушки, хустки і скатертини, створені в селі Вербівка на Київщині, потім продавалися в Києві, Москві і Берліні.

- Дуже добре співав і мав красивий бас. Коли художник Володимир Татлін грав на бандурі. Під акомпанемент бандури Малевич співав. Улюбленими були пісні «Гуде вітер вельми в полі»; «При дорозі хрест високий, кров’ю обілляний», «крамольна» в ті часи «Ще не вмерла України ні слава, ні воля».
Малевич народився 1879 року в Києві. 1896 року його сім'я переїхала до Курська. У 1904-му Малевич вирішив переїхати до Москви. Примітно, що він кілька разів невдало намагався вступити до Московського училища живопису, скульптури та архітектури.

- Більшу частину життя Казимир Малевич прожив на території сучасної Росії, але в останні свої роки повернувся до Києва. Незабаром йому довелося переїхати до Ленінграда, де він і помер.

- За розповідями, якось Малевич винайшов гранований стакан. Так, нібито 1930 року, коли він вдруге сидів у в'язниці, він звернув увагу на крихкість круглих склянок. Тоді художник вирішив створити більш жорсткий стакан-багатогранник. Після свого визволення він розповів про свою ідею скульпторці Вірі Мухіній, яка за допомогою знайомих змогла запустити виробництво гранованих стаканів.

- Казимир Малевич лідирує серед художників, шедеври яких підробляють найчастіше. Цьому сприяють високий попит і, відповідно, ціни на авангардні твори. Навіть у великих солідних музеях трапляються фальшиві картини Малевича. Зокрема, 2017 року в одному з музеїв Німеччини серед оригіналів у результаті експертизи було виявлено копію, яка зберігалися в установі з 1950-х років.

- З усіх творінь Казимира Малевича в Україні на 100% підтверджено експертами справжність тільки однієї роботи. Вона являє собою ескіз оформлення конференц-залу Національної академії наук і зберігається в Національному художньому музеї. Робота унікальна тим, що була створена в Києві. А в селі Пархомівка Харківської області в Художньому музеї імені Афанасія Луньова є картина Малевича "Супрематизм-65". У цьому селі автор "Чорного квадрата" якийсь час жив із сім'єю, коли його батько працював на місцевому цукровому заводі. На жаль, джерело картини нині не підтверджено.

- Художник часто говорив про своє захоплення іконами, називав ікони найкрасивішим, найбільш досконалим видом мистецтва. У різні цикли робіт сільської тематики Малевичем включені українські пейзажі, й ікони, присутні в кожній сільській хаті.

- У грудні 1913 року в «Луна-парку» Санкт-Петербурга відбулася вистава опери «Перемога над Сонцем», автором декорацій був Малевич. Під час роботи над декораціями у нього виникла ідея створення «Чорного квадрата». Задником декорації для однієї зі сцен був квадрат, наполовину зафарбований чорним кольором.

- Все життя Казимир Малевич підкреслював, що його художнє бачення світу сформувало українське село. Він часто писав листи українською, надихався мотивами української народної творчості, вважав себе українцем й усім серцем любив Київ: «…мене все міцніш тягнуло до Києва. Неповторним залишався у моїй пам’яті Київ. Будинки, вимурувані з кольорової цегли, гориста місцевість, Дніпро, далекі обрії, пароплави. Усе його життя впливало на мене дедалі більше».

КАЗИМИР МАЛЕВИЧ – УКРАЇНСЬКИЙ ХУДОЖНИК-МОДЕРНІСТ, МИСТЕЦТВО ЯКОГО ОГОЛОШУВАЛИ ВОРОЖИМ РАДЯНСЬКОМУ НАРОДУ

Казимир Малевич / викрадені митці

23 лютого народився український художник Казимир Малевич

Вкрадена культура. Українець Казимир Малевич, який заснував супрематизм












QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 328 | Додав: estet | Теги: Малевич К. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Лютий 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0