Головна » 2020 » Травень » 21 » Як уберегтися під час грози



11:33
Як уберегтися під час грози
Травень – місяць, багатий блискавками та грозами. Ці природні явища надзвичайно красиві, але, на жаль, і надзвичайно небезпечні. Тому ми зібрали для вас цінні поради, як врятувати своє життя від блискавки, а також, чи безпечно в грозу користуватися мобільним телефоном.

Мобільний телефон під час грози: це безпечно?

Дослідники Стенфордського університету наголошують, що шанси отримати удар під час користування мобільним апаратом — мінімальні, адже в ізольованому пластиковому корпусі міститься незначна кількість металу. Вчені наполягають, що телефон не приваблює блискавку, а лише робить наслідки удару більш серйозними. Тобто може викликати опік і пошкодження внутрішніх органів, але тільки в тому випадку, якщо пристрій – металевий і контактує зі шкірою. В інших випадках телефон не становить загрози.

Як би там не було, але ми не наважимося на 100% дати гарантію стосовно безпечності мобільних пристроїв під час стихії, адже науковці - теж люди і їм властиво помилятися. Тому краще не ризикувати!

Цікаві факти

• Блискавка небезпечна тоді, коли за спалахом тут же лунає гуркіт грому, тобто грозова хмара знаходиться просто над вами і удар блискавки найбільш вірогідний.
• Цікаво, що температура блискавки може перевищувати 30 000 градусів за Цельсієм – це приблизно в 5 разів більше, ніж температура поверхні Сонця. Тому при ударі блискавки пісок перетворюється на скло.
• Якось під час 6-годинної грози на території США в небі сяяли 15 000 блискавок. Складалося враження, що блискавки горять постійно.
• А от у найвищу будівлю в світі – Сі-Ен тауер, блискавки б’ють приблизно 78 разів на рік.
• Цікавий факт: американець Рой Салліван, який служив доглядачем національного парку в штаті Віргінія, пережив сім прямих ударів блискавки в період з 1942 по 1977 роки, що вважається світовим рекордом.

Щоб такого не трапилося з вами, пропонуємо декілька простих правил, які допоможуть вам уберегтися під час зіткнення з грозовим розрядом.

 Під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть усі вікна та двері. В приміщенні не повинно бути протягу, що як магніт притягує кульову блискавку. Тримайтеся подалі від електроприладів, антен, проводів – всі вони притягують розряд.
 Якщо ж ви перебуваєте на вулиці, уникайте високих дерев, металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева.
 В лісі не ховайтеся від грози на узвишші. Знайдіть низькі дерева, що стоять поряд. Ховатися під одиноким високим деревом небезпечно для життя. Зверніть увагу на місцевість: якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, отже, ґрунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б’є туди постійно. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш уразливі для розрядів електрики, найменше – верба, клен та кущі.
 Якщо ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі. Воно повинно бути сухим – волога земля сильніше проводить електрику. Поблизу немає сухого заглиблення? Тоді присядьте на мокрій землі, але не лягайте на повний зріст.
 Інколи буває, що гроза може застати вас у човні. Тож необхідно спробувати вибратися на берег. Якщо ж це зробити не можна, сидіть нерухомо, витягнувши з води весла.
 Якщо ви у воді - пливіть до берега повільно, спокійно, не вимахуючи руками. Допливши, негайно вийдіть на сушу, відійдіть від берега (удар блискавки поширюється навколо водойми в радіусі 100 метрів) і спустіться в низину.
 Вас двоє, троє чи більше - тоді не скупчуйтесь в укритті разом, а ховайтесь поодинці. Можливе ураження блискавкою не загрожуватиме одразу всім.
 Гроза застала вас під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі? Терміново зупиніться – це небезпечно. Коли ж ви знаходитеся в автомобілі, небезпека вам не загрожує. Але не забудьте зняти всі металеві антени з поверхні машини, які можуть притягувати розряди.

Пам’ятайте: під час грози існує загроза удару блискавкою, тому не варто бути легковажними. Користуйтесь правилами. Бережіть себе!

Відео: Коротко про головне. Що робити під час грози?




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 505 | Додав: estet | Теги: безпека, гроза | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0