Головна » 2021 » Січень » 13 » Як тебе не любити, «Києве» мій?..



12:12
Як тебе не любити, «Києве» мій?..
«Київ» – журнал письменників України з «зірковою» редакційною колегією (Василь Герасим’юк, Василь Голобородько, Сергій Грабар, Григорій Гусейнов, Іван Дзюба, Микола Жулинський, Володимир Загорій, Дмитро Павличко, Петро Перебийніс, Михайло Сидоржевський, Михайло Слабошпицький, Василь Слапчук), який видається щомісячно з 1983 року.

Головний редактор – письменниця Теодозія Зарівна.

Журнал «Київ» було створено на хвилі святкового піднесення, коли столиця України готувалася зустріти своє 1500-річчя: розбудовувалася, оновлювалася, прикрашалася, збагачувалася духовно. Видання творчої Спілки письменників не лише віддзеркалювало стан української літератури, публікуючи твори визнаних майстрів слова, а й відкривало нові імена, повертало нам несправедливо забуті чи й заборонені свого часу твори, привертало увагу до найвищих національних цінностей.

Журнал першим широко оприлюднив фундаментальну працю Михайла Грушевського «Історія України-Руси», Київський літопис, літописи Аскольда, Самійла Величка, «Слово про закон та благодать» найпершого українського митрополита Іларіона, «Українські приказки, прислів’я і таке інше» М. Номиса, найцікавіші передруки з журналу «Київська старина», повернуті із забуття й «реабілітовані» романи «Сонячна машина» В. Винниченка, «Третя Рота» В. Сосюри та його недруковані поеми «Марія», «Каїн», «Мазепа», п’єсу М. Куліша «Зона», маловідомі оповідання 20-30-х рр. А. Заливчого, Г. Косинки, М. Івченка, В. Підмогильного, український переклад роману «Українські ночі, або Родовід Генія» (про Т. Шевченка) польського письменника Є. Єнджеєвича, заборонену цензурою повість М. Руденка «У череві дракона» та багато інших. Публікації супроводжувалися постійними переслідуваннями…

Озираючись у минуле, бачимо цілу низку знакових публікацій. Шанувальники «Києва» першими прочитали на його сторінках блискучі біографічні романи М. Слабошпицького «Поет із пекла (Тодось Осьмачка)» та «Автопортрет художника у зрілості», спогади академіка І.Дзюби «Не окремо взяте життя», гострі публіцистичні роздуми відомого правозахисника С.Глузмана «Мій вибір» та інші. З номера в номер «Київ» подає широку палітру культурно-мистецького життя України. Тут виступають провідні мистецтвознавці, історики, культурологи, науковці. Коло авторів, якими пишається видання, надзвичайно широке.

Видання складається з п’яти розділів: «Проза», «Поезія», «Публіцистика», «Критика», «Мистецтво». На розворотах завжди розміщено репродукції картин з рубрики «Мистецтво».

Першим головним редактором став письменник Володимир Дрозд, який очолював видання з 1983 по 1986 рік. Він писав: «Скажу без перебільшення: колектив, незважаючи на складний період становлення, здійснив подвиг, створивши буквально з нічого один із найцікавіших українських місячників того часу…».




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 401 | Додав: estet | Теги: журнал Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0