Головна » 2020 » Березень » 31 » Як підлітки можуть захистити свій психічний стан під час коронавірусу?



12:30
Як підлітки можуть захистити свій психічний стан під час коронавірусу?
Коли ти підліток, у житті й так багато складного, а коронавірусне захворювання (COVID-19) додає ще більше складності.
Усі підлітки, які стикаються з життєвими змінами через спалах коронавірусу, які відчувають тривогу, ізольованість і розчарування, знайте: ви не самотні.
Чернігівська обласна бібліотека для дітей пропонує прислухатися до порад від експертки з підліткової психології, авторки бестселерів та оглядачки щомісячного журналу New York Times, докторки Лізи Дамур.

6 стратегій для підлітків, які стикаються з новою (тимчасовою) нормою життя.


1. Визнайте, що тривожитися – абсолютно нормально
Можливо, закриття школи та тривожні заголовки новин викликають у вас тривогу, але інші люди почуваються так само. Насправді, відчувати тривогу в такій ситуації – це абсолютно природно. Психологи давно визнали, що тривога – це нормальна та здорова функція, яка попереджає нас про загрози та допомагає нам вживати заходів для захисту себе.
Відчуття тривоги допомагає вам прийняти рішення, які вам потрібно приймати зараз – не проводити час з іншими людьми, не зустрічатися з великими групами людей, мити руки і не торкатися обличчя.
Ці відчуття допомагають убезпечити не лише вас, але й інших. Це також про те, як ми дбаємо про інших людей з нашої громади. Ми думаємо і про людей навколо нас.
Хоча тривога щодо COVID-19 цілком зрозуміла, переконайтеся, що ви отримуєте інформацію з надійних джерел (наприклад, з веб-сайтів ЮНІСЕФ та Всесвітньої організації охорони здоров’я) або перевіряєте там будь-яку інформацію, яку ви можете отримати через менш надійні канали.
Якщо ви переживаєте, що у вас спостерігаються симптоми, важливо про це поговорити з батьками або з дорослими, яким ви довіряєте. Вони зможуть вам допомогти.

2. Подумайте над тим, що може вас відволікти
Психологи знають, що коли ми постійно перебуваємо в стресі або складних умовах, дуже корисно розділити проблему на дві складові: речі, з якими я можу щось зробити, та ті, з якими я нічого не можу робити.
Зараз дуже багато речей входять до другої категорії, і це нормально, але одна річ, яка може допомогти нам впоратися з цим – думати про інші заняття, які можуть нас відволікти. Ви можете робити домашні завдання, переглядати улюблені фільми або лягати на ліжко з цікавою книжкою. Це дозволить відчути полегшення та збалансувати свій емоційний стан.

3. Знайдіть нові способи підтримувати зв’язок з друзями
Якщо ви хочете проводити час з друзями, коли ви підтримуєте дистанцію з іншими людьми, прекрасним способом зробити це є соціальні медіа. Будьте креативними: приєднуйтесь до челенджу Tik-Tok під назвою #safehands.
Але необмежений доступ до гаджетів і соціальних медіа – це не дуже хороша ідея. Це не здорово, це проти здорового ґлузду, це може посилити вашу тривогу, тому ви спільно з батьками можете скласти графік користування гаджетами.

4. Зосередьтеся на собі
Ви хотіли навчитися робити щось нове, почати читати нову книгу чи повчитися грати на музичному інструменті? Зараз саме час зробити це. Зосередження уваги на собі та пошук способів провести час, який у вас з’явився – це продуктивний спосіб попіклуватися про ваш психічний стан. Можна навіть скласти список усіх книг, які ви хочете прочитати, і тих речей, які мали намір зробити.

5. Проживайте свої емоції
Неможливість зустрічатися з друзями, займатися своїми хобі чи ходити на спортивні заходи неймовірно розчаровує. Який найкращий спосіб впоратися з цим розчаруванням? Дозвольте собі відчути цю емоцію.
Різні люди по-різному проживають свої емоції. Деякі діти починають займатися творчістю, інші хочуть поговорити зі своїми друзями, спільно пережити смуток, щоб це дозволимо їм відчути зв’язок між собою в той момент, коли вони не можуть бути разом особисто. Важливо, щоб ви робили те, що вам здається правильним.

6. Будьте добрими до себе та інших
Деякі підлітки стикаються із булінгом (зокрема, кібербулінгом) через коронавірус. Найкращий спосіб подолати будь-який вид булінгу – залучити свідків. Якщо ви стаєте свідком булінгу над вашим другом чи подругою, зверніться до них і спробуйте запропонувати підтримку. Якщо нічого не робити, людина буде відчувати, що всі проти неї або всім байдуже до її проблеми. Ваші слова підтримки можуть змінити ситуацію.
І пам’ятайте: зараз нам як ніколи потрібно думати про те, що ми говоримо – зокрема, чи може це зашкодити іншим.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Психолог радить | Переглядів: 533 | Додав: estet | Теги: карантин, психічний стан, підлітки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0