Головна » 2020 » Травень » 14 » Як не стати жертвою фейків. ТОП способів дізнатись правду про COVID-19



14:40
Як не стати жертвою фейків. ТОП способів дізнатись правду про COVID-19
Ми живемо у час, коли фейк може вбити.
Тим часом як вчені з різних країн світу активно працюють над розробкою вакцини від коронавірусу, в інфопросторі не менш активно ширяться все нові й нові фейки. Та й ж ми самі нерідко репостимо статті, навіть не читаючи їх!

Наразі неправдива інформація може завдати великої шкоди, а перевірена й корисна – допомогти.

«Продезінфікувати» власний інформаційний простір допоможуть прості правила:

1. Перше й основне правило фактчекінгу, або перевірки фактів, — критично ставитися до інформації та перевіряти її. Критичне ставлення до інформації — це насамперед розуміння, що не вся вона правдива і може використовуватися із певною метою. Із базового — потрібно звертати увагу на те, хто, де і коли її публікує.

2. Друге правило — шукати першоджерело інформації. Якщо ви не бачите першоджерела або не впевнені у його компетентності — не варто одразу поширювати цю інформацію.

3. Третє правило — журналісти будь-якого видання можуть помилятися. Якщо ви хочете поширювати інформацію і відчувати якийсь рівень експертності у тій чи іншій темі, — необхідно зафіксувати певну кількість світових якісних першоджерел.

Найкращі і найпевніші першоджерела — це офіційні сайти та інформаційні ресурси міжнародних організацій та урядових установ. У контексті поширення пандемії у світі та Україні пропонуємо корисний топ від Ukraїner.

ТОП антифейкових ресурсів про COVID-19

Українські джерела інформації

Сайт МОЗ

На сайті МОЗ можна знайти інформаційні ролики про коронавірус, поради громадянам, щоб вберегти себе від недуги, та дані про поширення недуги по областях України. А ще — актуальні новини та заяви урядовців, пов’язані з ситуацією в Україні.

Центр громадського здоров’я МОЗ України

Центр громадського здоров’я МОЗ України — структура, «що відповідає за збереження і зміцнення здоров’я населення, соціально-гігієнічний моніторинг захворювань, епідеміологічний нагляд і біологічну безпеку, групову та популяційну профілактику захворюваності, боротьбу з епідеміями та стратегічне управління у сфері громадського здоров’я». По суті, це український аналог вже згаданого CDC в США.

Інформаційний портал Коронавірус в Україні

Коронавірус в Україні — це офіційний інформаційний ресурс Кабінету Міністрів України про коронавірус.

Світові джерела інформації

Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ)

Сайт ВООЗ — це основне джерело офіційної інформації про будь-які виклики у сфері охорони здоров’я у світі, зокрема і COVID-19. Тут можна знайти аналітичні статті, індивідуальні поради та спеціалізовані прогнози, новини, а також різні дані, які постійно оновлюються відповідно до актуальної ситуації.

Worldometers

Worldometer — це веб-сайт, створений 2008 року невеликою медіакомпанією в США для того, щоб просто і швидко подавати статистичну інформацію. Особливість статистики Worldometer у тому, що вона оновлюється в режимі реального часу відповідно до реальних даних або ж прогнозів, заснованих на цих даних.

Університет Джона Гопкінса

John Hopkins University — заклад освіти США, який працює також як провідний дослідницький та аналітичний центр у сфері охорони здоров’я, медицини та догляду. Для того, щоб збирати та поширювати останні дослідження та дані про коронавірус у світі, експерти університету створили окремий сайт, повністю присвячений пандемії.

Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності

European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) — це окрема підорганізація у межах Європейського Союзу. Її діяльність спрямована на боротьбу проти інфекційних хвороб, зокрема ВІЛ, вірусного гепатиту, захворювань, що передаються статевим шляхом, респіраторних інфекцій тощо. І, звісно ж, COVID-19.

Всю інформацію від Ukraїner читайте за посиланням. Можливо для когось вона життєво необхідна!

https://ukrainer.net/pravda-pro/

а також дивіться Відео-ролик




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 477 | Додав: estet | Теги: коронавірус, фейки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0