Головна » 2020 » Вересень » 17 » Я весь серед своїх героїв. (До дня народження Михайла Коцюбинського)



11:46
Я весь серед своїх героїв. (До дня народження Михайла Коцюбинського)
…Я весь серед своїх героїв –
живу їх життям,
поділяю їх горе і радощі,
говорю їх мовою…
(М. Коцюбинський)

17 вересня 1864 року народився наш земляк Михайло Михайлович Коцюбинський, один з найцікавіших і найяскравіших українських письменників.

Друзі називали його Соняхом, бо понад усе він любив сонце, квіти і дітей. І надрукував його вперше львівський дитячий журнал «Дзвінок». Він прожив всього лише 48 років, але цього виявилося достатньо, щоб залишити помітний слід в українській та світовій літературі.

Тому Чернігівська обласна бібліотека для дітей хоче ознайомити Вас, наші любі і бажані читачі, з прекрасною книгою, яка зберігається в фондах бібліотеки. А називається вона «Михайло Коцюбинський – дітям».

Книжка надрукована у Львові, у видавництві «Апріорі». Представлена вона в «Серії книжкових смаколиків від класиків української літератури».

Це літературно-художнє видання для дітей молодшого і середнього шкільного віку, але буде надзвичайно цікавим і для батьків, вчителів та всіх поціновувачів та шанувальників талановитої творчості неймовірного Михайла Михайловича Коцюбинського.

Матеріали до біографії письменника надані Чернігівським літературно-меморіальним музеєм-заповідником М. Коцюбинського. Ілюстрації до оповідань художників І. Філонова та О. Івахненка також з фондів музею.

Книга складається з чотирьох розділів: біографія письменника, казки, оповідання, повісті.

З невимовною теплотою викладені біографічні дані М. Коцюбинського. Виявляється, Михайлик ще в дитинстві мав неабиякі таланти. У 9 років він писав українські пісні, схожі на народні, з подібною мелодикою. Творчість маленького пісняра була популярною не тільки в родинному колі, а й серед приятелів його батьків.

Хлопчик часто ходив на ярмарок слухати сліпих лірників, особливо діда Купріяна. Цей співець навіть певний час жив в родині Коцюбинських.

12-річним підлітком він закохався у дівчину, старшу від себе на чотири роки. Щоб привернути її увагу, почав читати дуже багато книжок! Чим не гарний приклад для наслідування?

Цікаво, що літературний талант Михайла Коцюбинського визнали не одразу. Перший його твір «Андрій Соловійко, або Вченіє світ, а невченіє тьма» (1884) критикам не сподобався. Проте Коцюбинський був наполегливим - писав далі. Так згодом з’явився вірш «Наша хатка», опублікований у 1890 році у львівському часописі для дітей та молоді «Дзвінок» (віршик можна прочитати в першому розділі книги).

Щороку відбувається Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo», присвячений творчості М. Коцюбинського. Ідею фестивалю навіяло саме оповідання письменника: його герой прагне змінити світ і себе у ньому. Цього прагнуть і учасники фестивалю: літератори, музиканти, художники, меценати, талановита молодь.

Про все це та багато іншого можна дізнатися, прочитавши перший розділ книги – біографію письменника, який має назву «…Я весь серед своїх героїв».

До другого розділу книжки «Михайло Коцюбинський – дітям» увійшли казочки для найменшеньких: «Про двох цапків», «Дві кізочки», «Десять робітників», «Івасик та Тарасик», «Чого ж вони зраділи?», «Брати місяці».

Третій розділ – це оповідання «Харитя», «Ялинка», «Маленький грішник», «Нюрнберзьке яйце».

Четвертий розділ містить уривок з повісті «Тіні забутих предків» - «Іванко та Чугайстир» та скорочену версію повісті «Дорогою ціною».

Коцюбинський любив життя і людей. Надія та мрія ніколи не покидали його. Життєвий і творчий шлях письменника не був легким, проте його життя було сповнене любові – любові, яка огортала з дитинства, любові, яка жила у його серці.

Він говорив: «Ми повинні усміхатися світові дружньо». Тож посміхаймося дружньо – сонечку, деревам, та усім, хто є біля нас! І запрошуємо вас до читання прекрасної книжечки «Михайло Коцюбинський - дітям».











QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 913 | Додав: estet | Теги: Коцюбинський М.М. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0