Головна » 2014 » Листопад » 21 » Історико-бібліографічні дайджест-покажчики "Обереги пам"яті"



14:10
Історико-бібліографічні дайджест-покажчики "Обереги пам"яті"
Народ мій є!
Народ мій завжди буде!
Ніхто не перекреслить мій народ!
Василь Симоненко

Сьогодні кожен з нас дорослих переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця, а діти лише починають осягати розумом найважливіші доленосні події. Багато трагедій прийшлося на долю українського народу. Але попри все наша держава вистояла і продовжує свою вікову боротьбу за незалежність.
Як допомогти підліткам, нашим читачам допомогти зрозуміти все, що відбувалося в історії України?
Саме тому, Чернігівська обласна бібліотека для дітей 2012 року розпочала видання історико-бібліографічних дайджест-покажчиків «Обереги пам’яті».
Перший покажчик цієї серії «Злочин проти людяності» розповів нашим юним читачам про Корюківську трагедію 1943 року. Безперечно, оцінка трагедії в Корюківці повністю відповідає висновкам міжнародного судового процесу над колишніми керівниками гітлеровської Німеччини у Нюрнберзі. Такі дії німецьких окупантів однозначно є військовим злочином та злочином проти людяності. Не дивлячись на те, що події в Корюківці історики намагаються висвітлити якнайширше, проте, ця колосальна трагедія в Україні та світі є практично невідомою….
Одна з найстрашніших сторінок історії України – Голодомор 1932-1933 років., який призвів до небачених людських жертв. Покажчик «Забуттю не підлягає» висвітлює саме цю трагедію. Голодомор – не історична минувщина, а глибока рана, яка нестерпним болем пронизує пам’ять його очевидців і жертв. Голодомор на Чернігівщині залишив болісний слід. Насамперед, це стосується людської пам’яті: вона перенасичена страшними подробицями нелегкого виживання і жахливої смерті ні в чому неповинних людей. Пам’ять про жертви геноциду і уроки складної історії, мусять стати важливою складовою свідомості не тільки сучасного дорослого українства, а й юного покоління.
Нещодавно бібліотека видала наступну пам’ятку цієї серії «Правда про історію України», яка ознайомила наших читачів із репресіями на Чернігівщині 30-х-50-х років 20 століття. Репресії сталінського режиму завдали відчутного удару по усьому суспільству. Була понівечена доля мільонів людей, Україна зазнала величезних демографічних втрат, був знищений цвіт її інтелігенції, зруйновано генофонд.
Важко уявити собі справжніх синів і дочок, які б не цікавилися долею батьків, не знали її, не переказували своїм дітям. Так само треба ставитися і до свого народу, своєї країни – цікавитися його історичною долею, знати достеменно, яким є твій народ у колі інших народів, які його доблесті, чи які його проблеми, до вирішення котрих і ти маєш обов’язково долучитися.
Наше минуле переслідує нас і сьогодні. Але зараз, ми живемо в країні свободи і демократії, тому хочеться вірити, що ті страхи 20 сторіччя більше не повернуться в нашу країну.
Власне, історія свого народу – це не що інше, як наша біографія і біографія наших предків. І якщо ми будемо враховувати уроки родоводу, уроки історії, то зможемо аналізувати і розуміти минуле.
Всі матеріали даної серії розміщені на сайті нашої бібліотеки у розділі Каталог файлів.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1149 | Додав: estet | Теги: дайджести | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Форма входу
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 3
Користувачів: 1
estet