Головна » 2021 » Листопад » 10 » Історії про мову



12:30
Історії про мову
Чи може одна людина змінити ставлення до української мови? Кого в Україні називають «мовним суперменом»?..

Майже 10 років доктор філософії з фізико-математичних наук, викладач, громадський діяч Святослав Літинський захищає українську мову в судах. За цей час було більше півсотні судових справ, і лише п’ять з них – програні.

«Для мене найскладнішою була перша справа», – пригадує Святослав Літинський. Тому що з ніякими заявами і позовами не мав раніше справи і найважче було почати. Тоді йому допомогли друзі-юристи. «Змагальність, обґрунтування свої подаєш у ході процесу», – каже Святослав. Зрозумів власне цей процес, адже раніше з тим не стикався. Тому важливо у школах вчити дітей комунікувати з державними органами, щоб діти вміли заповнити заяву.

Святослав Володимирович згадує, що в школі у них все робили, щоб учні ненавиділи українську мову і літературу. Спеціально був дуже поганий вчитель, який плекав у серцях дітей ненависть до українських письменників. Але в сім’ї було інакше. Його тато, доцент політехнічного університету, – автор енциклопедично-геодезичного словника.

На думку Святослава, на початку незалежності ми упустили мовне питання і через це маємо завойовані й анексовані території. Тому «Закон про мову», до роботи над яким він був залучений, відповідає часу. Закон чітко говорить, що у побуті – говори, як хочеш, релігійні обряди веди, як хочеш, якщо ти звертаєшся до продавця з проханням обслуговувати іншою мовою, аніж державна, і продавець погоджується, то будь ласка. Це прекрасно і ніяких особистих обмежень. Така форма нормальна і цивілізована.

Друзі підтримують його і кажуть, що у нього класне хобі. Бо воно приносить реальний результат. Тобто, його оточення його підтримує, а потребу у захисті мови ми бачимо щодня.

«Мова є визначальним фактором території. Немає мови – немає ідентичності, немає держави. Є державна мова і держава Україна – і все. Державні особи мають виступати лише українською, на роботі вживати лише державну мову, а у побуті – це вже їхній вибір», - певен наш герой.

Більше про Святослава Літинського:
https://www.radiosvoboda.org/a/30667501.html




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 309 | Додав: estet | Теги: мовний супермен, Літинський С., українська мова | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0