Головна » 2021 » Січень » 27 » Історії праведників світу. «Хто рятує одне життя – рятує цілий світ» (До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту)



17:25
Історії праведників світу. «Хто рятує одне життя – рятує цілий світ» (До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту)
27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.

В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

Голокост, Шоа – переслідування та масове винищення нацистами євреїв під час Другої світової війни. Жертв знищували лише за етнічну приналежність. Нацистська расова політика базувалася на дискримінаційних заходах, що з часом переросли у масові страти.

Кримськотатарський народ дав світові багато видатних людей – мислителів, лікарів, письменників, політиків, героїв. Серед них з особливим почуттям поваги і захоплення називають ім'я Саїде Аріфової.

Саїде Аріфова (Saide Arif qz Arifova) – уродженка Бахчисараю. Під час Другої світової війни кримська татарка, ризикуючи власним життям, врятувала від вірної загибелі 88 євреїв. Працюючи завідувачкою бахчисарайським дитячим садом, вона приховувала національність своїх вихованців, давала неправдиві присяги есесівцям, заступалася за чужих дітей, ховала мешканців дитячого будинку, дбала про них і всіляко їм допомагала: діставала фальшиві документи і медичні довідки, рятуючи таким чином десятки життів.

Нею була врятована змішана сім'я Салієвих, евакуйована з Севастополя. Вони мали двох синів, яких хотіли розстріляти як євреїв, і Саїде Аріфова свідчила перед фашистськими каральними органами (під загрозою розстрілу своєї родини!), що вони не євреї, а татари. Вона підписалася під показаннями, що сусідка-єврейка Воля Полякова – караїмка, і її батько Мордхай Зенгін – теж караїм. Завдяки Саїде уникла загибелі і сім'я Шварцмана, який був у цей час на фронті, а його дружина Саїде Джелілова і дочка Майя залишилися в рідному місті. Сім'ю єврея Мойсея Ховайло, який в цей час був на фронті, дружину і маленьку дитину Саїде Аріфова сховала в селі, в 20 км від Бахчисарая (Дуван-кой).

А скільки імен, врятованих кримською татаркою євреїв, залишилися невідомими!
Саме про подвиг юної кримської татарки Саїде Аріфової, яка під час окупації фашистами Бахчисарая врятувала життя 88 єврейським дітям, розповідає кінострічка "Чужа молитва" відомого українського режисера кримськотатарського походження Ахтема Сеітаблаєва.

Дивитися фільм «Чужа молитва»:


Читати більше про Саїде Аріфову:
https://islam.in.ua/ua/istoriya/sayde-arifova-krymskotatarskaya-pravednica-mira




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 396 | Додав: estet | Теги: Голокост | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0