Головна » 2023 » Січень » 27 » Голокост. Збережемо пам’ять. Зустріч з істориком до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту



12:37
Голокост. Збережемо пам’ять. Зустріч з істориком до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту
Голокост. Що стоїть за цим страшним словом? Чому варто про нього пам’ятати і досліджувати, а також вшановувати його невинних жертв?

Напередодні Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту цю важливу в історичному, політичному та загальнолюдському аспектах тему обговорювали в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей разом з істориком, представником Українського інституту національної пам’яті Сергієм Бутком.

Розповідаючи про події часів Другої світової війни, коли німецькими нацистами було знищено 6 мільйонів євреїв, чернігівський історик наголосив на важливості цитати з Резолюції Генеральної асамблеї ООН, прийнятої 2005 року. У ній говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…».

Саме цей документ оголосив 27 січня Днем пам’яті жертв Голокосту.

Чому саме 27 січня? Саме в цей день у 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц, який став у сучасному світі символом нацистських злочинів. Через Аушвіц, за оцінками науковців, пройшли 1,3 мільйона людей. Понад мільйон із них загинули.

Історик наголосив на необхідності пам’ятати про роль українців, в тому числі і з Чернігівщини, у перемозі над нацизмом та порятунком євреїв. Мова йшла не тільки про звільнення євреїв з концтаборів, а й про те, як українці рятували євреїв попри загрозу знищення своєї сім’ї. Цих неймовірних людей називають праведниками народів світу. В Україні відзначено більше 2,5 тисяч праведників народів світу, з них 30 на Чернігівщині.

Картини страшних, нелюдських злочинів, масових вбивств євреїв, ромів, українців, людей різних національностей, соціальних груп відтворювали фотографії символу Голокосту в Україні – Бабиного Яру. Водночас це символ трагедії українського народу і всіх національностей.

Завершилася зустріч оглядом книжкової виставки «Голокост – трагедія, історія, пам’ять».

Голокост – важка незагоєна рана в історії України, про яку повинні знати ми і наступні покоління. Ми пам’ятаємо.





QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 146 | Додав: estet | Теги: Бутко С., Голокост | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Січень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0