Головна » 2022 » Січень » 27 » Голокост. Україна пам’ятає



16:06
Голокост. Україна пам’ятає
Важко знайти трагічніші за Голокост і Голодомор сторінки у світовій історії. Ще важче – пояснити дітям людську жорстокість та її мотиви. Чи потрібно говорити з дітьми про Голокост?

Письменниця Надійка Гербіш відповідає на це питання ствердно – книжкою «Ми живемо на краю вулкана». Цей нелегкий та майстерно написаний текст розкаже дітям про трагічну сторінку світової історії без прикрас, не заграючи з читачами, але й не травматично.

«Ми живемо на краю вулкана» – книжка про знищення євреїв на території України під час Другої світової війни. Тернопільщина, Друга світова війна. Затишне життя єврейської родини в мультикультурному Збаражі розбивається на друзки, коли в місто приходять гітлерівські війська. Переживши безнадію гетто й утрату найближчих, маленька героїня знаходить допомогу. Одна з безлічі таких схожих і таких особистих історій. Це історія, яка ведеться від імені дитини. Вона легко читається і дуже зрозуміла. Тут немає високих матерій, тут лише переживання малої дівчинки, яка опинилася на краю вулкана, який зветься війна та Голокост. Історія про єврейську дівчинку Естер зі Збаражу заснована на документальних матеріалах (наукова консультантка Тетяна Федорів).

Хтось з героїв цієї історії загине, щоб дати шанс на життя іншим. Це боляче, проте неминуче. Те, що відбулося колись, ми повинні переповісти наступним поколінням настільки переконливо, щоб вони нізащо не повторили помилки минулого. Це книжка про темряву, страх, горе – і про надію та нове життя, що зрештою перемагають.

Книга Надійки Гербіш «Ми живемо на краю вулкана» ілюстрована Оленою Лондон. Її ілюстрації заслуговують особливих слів. Вони приваблюють своєї кольоровою палітрою та певною схематичністю і туманністю. Створюють ілюзію світу, на який дивишся крізь сльози – відсутні чіткі лінії, контури, немає разючих контрастів у кольорах.

Книга вийшла друком у видавничому домі «Портал» (Київ, 2020). Є в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей. Радимо прочитати всією сім’єю.

Як розповідати дітям про Голокост? Огляд книжки Надійки Гербіш «Ми живемо на краю вулкана»:




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 350 | Додав: estet | Теги: Голокост | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0