Головна » 2023 » Листопад » 17 » Голокост. Трагічна сторінка історії Чернігівщини



14:38
Голокост. Трагічна сторінка історії Чернігівщини
У Чернігові у Березовому рові 18 листопада 1941 року за один день нацисти розстріляли 800 євреїв. Всі вони були жителями Чернігова. Розстріли відбувалися там епізодично і до цього, але вони не носили такого масового характеру, як в той день.

Про це не говорили, тому на пам’ятнику, який встановлювала радянська влада у 1963 році, написано, що тут поховані радянські громадяни. В 1989 році було встановлено дошку нижче з написом, що «тут вбито в 41-му році 800 євреїв міста Чернігова». Якщо німці знаходили єврейську сім’ю у тих, що переховували, розстрілювали тих, хто переховував, розстрілювали і єврейську сім’ю. Згідно перепису 1926 року у м. Чернігів мешкали 10 607 євреїв. На початку Другої світової війни у 1939 р. чисельність євреїв зросла до 12 204, що складало 17,79 % населення міста. У міжвоєнний період почалася швидка асиміляція євреїв серед місцевого населення. Багато з них змінили імена, по-батькові та прізвища. Про дітей від змішаних шлюбів подавали свідчення з українською або російською національністю.

Напередодні окупації міста з Чернігова було відправлено відразу чотири ешелони з біженцями, серед яких було багато євреїв. Однак транспорту дочекалися не всі. Ще до втрати міста був окупований залізничний шлях, що вів на схід країни, тож уся Чернігівщина була відрізана від зовнішнього світу. Тоді було прийнято рішення вивозити людей річним транспортом з Чернігова вверх по Десні в напрямку Брянська.
Однак скористатися цим шляхом можна було впродовж короткого терміну. Остання баржа, яка змогла вирватися з оточення, вийшла з Чернігова 20 серпня, далі – шлях для порятунку річковим транспортом був відрізаний. Залишався єдиний спосіб – рятуватися самостійно, на возах або пішки. Люди, які завчасно вирушили у дорогу, змогли втекти подалі від лінії фронту і врятувалися. Ті, що спізнилися, загинули у дорозі, або повернулись додому, де на них також чекала смерть. До кінця серпня усі шляхи, які вели на схід країни, були блоковані окупаційними військами. Біженців, які намагалися вирватися з оточення, ловили поліцаї та знищували.

9 вересня до Чернігова вступили окупаційні війська, а разом з ними прибула і айнзатцкоманда 7-б карателі СС (командир штурмбанфюрер СС Рауш). З діяльністю цієї команди пов'язано перше масове вбивство 19 євреїв Чернігова. У перший місяць окупації міська управа почала підготовку до тотального знищення незручних новій владі осіб: радянсько-партійних працівників, держслужбовців та євреїв. Основні акції зі знищення євреїв були проведені у листопаді 1941 року. Їх було вивезено до села Коти і розстріляно в заздалегідь підготованих ямах урочища Березовий рів.

Голокост – це вісім літер болю і страждань. Голокост – це трагічна сторінка історії Чернігівщини, України, всього цивілізованого світу.

Колектив Чернігівської обласної бібліотеки для дітей вшановує пам'ять про загиблі безневинні жертви і підтримує єврейський народ в його невимовному горі…




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 197 | Додав: estet | Теги: Голокост | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0