Головна » 2020 » Червень » 19 » Франсуаза Саган. Чарівний маленький монстр (85 років від дня народження)



21:44
Франсуаза Саган. Чарівний маленький монстр (85 років від дня народження)
«Тільки закривши за собою двері,
можна відкрити вікно в майбутнє»
(Франсуаза Саган)

21 червня виповнюється 85 років від дня народження популярної французької письменниці Франсуази Саган.

Вона володіла рідкісною людською привабливістю і дивним письменницьким даром, що дозволив їй стати знаменитою вже на самому початку творчого шляху.

Всі її твори - про любов, самотність, незадоволеність життям, про найтонші моменти людських відносин.

Її справжнє ім'я - Франсуаза Куаре, псевдонім «Саган» був взятий з роману Марселя Пруста, що Франсуаза дуже любила.

Одного разу, у паризькому монастирі, Франсуаза Куаре пообіцяла собі перемогти це чарівне місто та викупатись у променях слави. Навіть втрата чернетки першої книги не зламала її. І слава не змусила себе довго чекати.

Свій перший і найвідоміший роман «Здрастуй, смутку!» Саган написала у 18 років під час літніх канікул. Успіх роману був феноменальним, всього за кілька місяців його тираж досяг 200 тис. прим. Гонорар за нього юна письменниця витратила на покупку дорогого спортивного автомобіля марки «Ягуар». Трохи згодом Франсуаза підтвердить, що «слава – це сяюча жалоба за щастям».

Перу письменниці належать 22 романи, 2 збірки новел, 7 п'єс і 3 книги нарисів. Найвідоміші її книги: «Чи любите ви Брамса?» (1959), «Трохи сонця в холодній воді» (1969), «Втрачений профіль» (1974), «Намальована леді» (1981), «Втомлена від війни» (1985 ) та ін. За внесок у літературу в 1985 р. письменниця була удостоєна премії князя Монако.

З дитинства в ній поєдналися дві крайності: високий інтелект і велика недисциплінованість. Вона навчалася у престижному коледжі, а потім вступила до університету Сорбонни, але її вигнали через погану поведінку. Створюючи романи про тендітну любов, їхня авторка найчастіше ставала героїнею скандальних світських хронік, називаючи себе «марнотратницею життя». В її житті було безліч скандалів, несплачених податків, автомобільних аварій, умовних тюремних термінів, а також пристрасть до наркотиків, алкоголю та азартних ігор.

24 вересня 2004 р. всі французькі телеканали перервали передачі, щоб повідомити про смерть письменниці. Французький президент Жак Ширак оголосив її найблискучішою письменницею в історії Франції. Незважаючи на багатомільйонні гонорари, Франсуаза Саган померла в бідності від хвороби легенів у віці 69 років, не залишивши синові нічого, крім боргів та невеликого будиночка в Нормандії.
«Я пишу інстинктивно, як живу або дихаю», - так говорила Саган. Напевно, тому сьогодні її книги потрібні багатьом людям, як ковток свіжого повітря.

Книги Франсуази Саган є у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 473 | Додав: estet | Теги: Саган Ф. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0