Головна » 2020 » Грудень » 8 » Фізика на кожному кроці



13:47
Фізика на кожному кроці
«Хто ні про що не запитує,
той нічому не навчиться»
(А. Ейнштейн)

Фізика оточує нас всюди, вчені стверджують, що практично все можливо пояснити саме с точки зору фізичної теорії.

Бібліотечний проєкт «Еврика» пропонує гарну та цікаву книгу Якова Перельмана «Фізика на кожному кроці» для тих, хто обізнаний лише з найпершими відомостями з фізики або ж навіть для тих, хто ще й не починав її вивчення.

Книга складається з коротких новел-сюжетів, написаних у легкій белетристичній формі. Більшість сюжетів ілюструє певні різноманітні фізичні явища, які ти, мій юний друже, можеш спостерігати на власні очі, або описує найпростіші фізичні досліди, які ти можеш виконати власноруч із використанням найпростіших предметів домашнього вжитку. Автор починає від простого, а потім уміло перекидає містки у справжні «захмарні далі».

Наприклад:

Від спостереження за обертанням звичайного вареного яйця – до питання про форму земної кулі, від атмосферного тиску – до підкорення висот та морських глибин, від оптичної будови ока – до риторичного запитання «Чи можна бачити минуле?»

У кількох сюжетах Перельман навіть вдається до прямого повчання: дивись на речі «не тільки очима, а всією головою», тобто шукай раціонального пояснення.
Особливістю книги є майстерне залучення відомостей з історії науки та літературних образів, а також уривки з творів класиків природознавства та розповіді про великі наукові відкриття. Не залишать байдужим розповіді про ризиковані експерименти.
В останньому розділі спостерігай над фізичними явищами в природі.

Наприклад:

«Кожен бачив блискавку, проте не всі дадуть правильну відповідь на питання, якого вона кольору і яка в неї форма…»
Цікаво? Інформація на сторінках 345-347.

Подумай:

Часто кажуть: «сніг гріє землю». Чи правильно це? Адже сніг – це той самий лід, тільки в подрібненому вигляді. Як лід може гріти?

Пояснення та відповідь на сторінках: 179-184.

Посміхнись:

 Щоб зробити Гаррі Поттера невидимим, його доведеться перевести в рідкий стан, закип'ятити і перетворити на пару, кристалізувати, нагріти і охолодити – погодьтеся, будь-яка з цих дій була б вельми скрутною навіть для чарівника.

 Мільйони людей бачили, як падають яблука, але тільки Ньютон запитав чому.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 464 | Додав: estet | Теги: Перельман Я.Н., фізика | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Грудень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0