Головна » 2014 » Вересень » 16 » Європейський українець - Михайло Коцюбинський. Методичні матеріали.



12:49
Європейський українець - Михайло Коцюбинський. Методичні матеріали.
Життя і діяльність Михайла Коцюбинського можна порівняти з кипучою, вічно живою гірською рікою. Творчий шлях письменника – це шлях невтомних шукань, сповнений прагнень правдиво відобразити дійсність. Коцюбинський був великим оптимістом, не втрачав віри в людей, у перемогу добра над злом, світла над темрявою..
Його називали Сонцепоклонником і Соняхом, бо над усе любив сонце, квіти і дітей. Служив звичайним клерком у статистичному відділі Чернігівської управи, на роботу ходив з неодмінною квіткою у бутоньєрці.
Коцюбинський був високоосвіченою людиною і читав дуже багато. Знав дев’ять мов – три слов’янські: українську, російську, польську; три романські: французьку, італійську, румунську; і три східні: татарську, турецьку та циганську…
Для наших читачів бібліотека підготувала 2 матеріали, присвячених 150-річчю від дня народження великого генія слова.
Побачив світ черговий випуск серії «Письменники Чернігівщини – дітям» під назвою «Мистецтво бути людиною», присвячений Михайлу Коцюбинському, з біографією та розповіддю про його твори для дітей. Зокрема, найбільш відомі з них «Харитя», «Ялинка», «Маленький грішник». Також пам»ятка дає бібліографічні дані дитячих творів Коцюбинського, та про самого письменника.
Оповідання для дітей Михайла Коцюбинського явили світу високу поезію почуттів маленьких героїв, виховують у дітей товариську й родинну етику.
Як і кожний, справді талановитий письменник, Коцюбинський відчував глибоко, бачив далеко. Як сучасно звучать палкі слова сонцепоклонника, звернені до широкої української громадськості: «Будьмо передусім скрізь українцями…».
Для відзначення вагомих творчих здобутків сучасних митців було засновано обласну літературно-мистецьку премію імені Михайла Коцюбинського. Ініціаторами заснування виступили Чернігівське обласне відділення Українського фонду культури та Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М. Коцюбинського. І вже 1992 року до дня народження митця на конкурсній основі проводилося висунення і обрання перших лауреатів.
За весь час існування премії її лауреатами стали понад 100 визначних діячів літератури, мистецтва, архітектури, театру не лише нашої області, а й всієї України.
Чернігівська обласна бібліотека для дітей імені М. Островського видала інформаційне ревю «Письменники Чернігівщини – лауреати обласної премії імені Михайла Коцюбинського (199202013)». З коротенькою історією створення премії та її лауреатів саме в літературі за роки незалежності.
З матеріалами запрошуємо ознайомитися на сайті нашої бібліотеки - http://ostrovskogo.com.ua/load.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1322 | Додав: estet | Теги: методичні матеріали, М.Коцюбинський | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Форма входу
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0