14:37 Етно-розвідка "Український борщик поспіша у горщик" (традиційна кухня українців) | ||||
Українська кухня гордо увійшла у трійку найсмачніших кухонь Європи. Популярність наших гастрономічних традицій у світі тільки збільшується. Більше того, кухарі і ресторатори відроджують забуті автентичні страви і дивують ними не тільки гостей країни, а й самих українців. https://authenticukraine.com.ua/authentic-savor-of-ukraine Як же формувалася українська кухня? Вважається, що основу українських кулінарних традицій було покладено ще понад 7 тисяч років тому трипільцями! Саме тоді наші пращури навчилися робити хліб, який на тисячоліття став «усьому головою». Спочатку він був прісним, потім навчилися робити закваску, перші вироби були з житнього борошна, але в різних регіонах України до нього додавали різні інгрідієнти, що сприяло неймовірному різноманіттю. Свідченням цьому є навіть листи Оноре де Бальзака, в яких він писав: «…Як ви приїдете на Україну, в цей рай земний, де я запримітив уже 77 способів приготування хліба». https://musart.org.ua/ukr-obryadova-jizha.htm Феномен української кухні в тому, що вона одночасно і цілісна, і має регіональне різноманіття. Через те, що наші землі довгий час були частинами різних держав і перебували під впливом різних народностей, культурні особливості регіонів формувалися окремо один від одного. https://vseosvita.ua/user/id1696023/blog/ukrainski-obriadovi-ta-sviatkovi-stravy-rehionalni-vidminnosti-68430.html Наприклад, на Західній Україні більш поширеними були продукти вівчарства, а на Поліссі – страви з картоплі. Але незважаючи на це, по всій території ми маємо досить однорідний набір харчової сировини (свинина, сало, буряк, пшеничне борошно, бобові, рослинна олія) і спосіб її обробки. Традиційні українські страви переважно варені, тушковані і печені. Адже саме ці маніпуляції з їжею проводили в печі. А найпоширенішими способами зберігання продуктів було соління та квашення. Чого тільки варті ніжинські огірочки, які вагонами експортувалися в 56 країн світу, у тому числі і на стіл британської королеви! https://www.youtube.com/playlist?list=PLtlA8sYsJ-qRTqM2C0PN73rZafCUsJZnD ТОП українських страв Борщ https://www.bbc.com/ukrainian/features-54447232 Хліб https://etnoxata.com.ua/statti/traditsiji/hlib-v-ukrajinskij-obrjadovosti/ Вареники https://authenticukraine.com.ua/food/vareniki Куліш https://etnoxata.com.ua/statti/kuhnja_ukrainy/storinkami-kozatskoji-kuhni-top-10-retseptiv-kuleshu/ Банош https://www.bbc.com/ukrainian/other-news-60146010 Деруни https://authenticukraine.com.ua/food/deruny Полтавські галушки https://zmist.pl.ua/publications/yak-galushka-stala-symvolom-poltavy Сало https://etnoxata.com.ua/statti/kuhnja_ukrainy/salo-dlja-ukrajintsja-ne-tilki-jizha/ Галицький сирник https://life.liga.net/istoriyi/news/predok-chizkeyka-istoriya-galitskogo-syrnika-ingredienty-podacha-i-otnosheniya-s-shokoladom Узвар https://spadok.org.ua/narodni-zvychayi-i-obryady/uzvar-rizdvyanyy-obryadovyy-napiy Пиріжки з калиною https://authenticukraine.com.ua/food/pirizki-z-kalinou Список цікавих українських страв і кулінарних традицій можна продовжувати дуже довго. На щастя, зараз інтерес до відродження і популяризації автентичних страв стрімко зростає. Відкривайте смачну Україну в подорожах та вдома, адже гастрономічна культура нації не менш важлива складова, ніж її історія чи мистецтво.
| ||||
|
Всього коментарів: 0 | |