Головна » 2023 » Листопад » 14 » Етно-розвідка "Український борщик поспіша у горщик" (традиційна кухня українців)



14:37
Етно-розвідка "Український борщик поспіша у горщик" (традиційна кухня українців)
Українська кухня гордо увійшла у трійку найсмачніших кухонь Європи. Популярність наших гастрономічних традицій у світі тільки збільшується. Більше того, кухарі і ресторатори відроджують забуті автентичні страви і дивують ними не тільки гостей країни, а й самих українців.
https://authenticukraine.com.ua/authentic-savor-of-ukraine

Як же формувалася українська кухня? Вважається, що основу українських кулінарних традицій було покладено ще понад 7 тисяч років тому трипільцями! Саме тоді наші пращури навчилися робити хліб, який на тисячоліття став «усьому головою». Спочатку він був прісним, потім навчилися робити закваску, перші вироби були з житнього борошна, але в різних регіонах України до нього додавали різні інгрідієнти, що сприяло неймовірному різноманіттю. Свідченням цьому є навіть листи Оноре де Бальзака, в яких він писав: «…Як ви приїдете на Україну, в цей рай земний, де я запримітив уже 77 способів приготування хліба». https://musart.org.ua/ukr-obryadova-jizha.htm

Феномен української кухні в тому, що вона одночасно і цілісна, і має регіональне різноманіття. Через те, що наші землі довгий час були частинами різних держав і перебували під впливом різних народностей, культурні особливості регіонів формувалися окремо один від одного.
https://vseosvita.ua/user/id1696023/blog/ukrainski-obriadovi-ta-sviatkovi-stravy-rehionalni-vidminnosti-68430.html

Наприклад, на Західній Україні більш поширеними були продукти вівчарства, а на Поліссі – страви з картоплі. Але незважаючи на це, по всій території ми маємо досить однорідний набір харчової сировини (свинина, сало, буряк, пшеничне борошно, бобові, рослинна олія) і спосіб її обробки. Традиційні українські страви переважно варені, тушковані і печені. Адже саме ці маніпуляції з їжею проводили в печі. А найпоширенішими способами зберігання продуктів було соління та квашення. Чого тільки варті ніжинські огірочки, які вагонами експортувалися в 56 країн світу, у тому числі і на стіл британської королеви!
https://www.youtube.com/playlist?list=PLtlA8sYsJ-qRTqM2C0PN73rZafCUsJZnD

ТОП українських страв

Борщ
https://www.bbc.com/ukrainian/features-54447232

Хліб
https://etnoxata.com.ua/statti/traditsiji/hlib-v-ukrajinskij-obrjadovosti/

Вареники
https://authenticukraine.com.ua/food/vareniki

Куліш
https://etnoxata.com.ua/statti/kuhnja_ukrainy/storinkami-kozatskoji-kuhni-top-10-retseptiv-kuleshu/

Банош
https://www.bbc.com/ukrainian/other-news-60146010

Деруни
https://authenticukraine.com.ua/food/deruny

Полтавські галушки
https://zmist.pl.ua/publications/yak-galushka-stala-symvolom-poltavy

Сало
https://etnoxata.com.ua/statti/kuhnja_ukrainy/salo-dlja-ukrajintsja-ne-tilki-jizha/

Галицький сирник
https://life.liga.net/istoriyi/news/predok-chizkeyka-istoriya-galitskogo-syrnika-ingredienty-podacha-i-otnosheniya-s-shokoladom

Узвар
https://spadok.org.ua/narodni-zvychayi-i-obryady/uzvar-rizdvyanyy-obryadovyy-napiy

Пиріжки з калиною
https://authenticukraine.com.ua/food/pirizki-z-kalinou

Список цікавих українських страв і кулінарних традицій можна продовжувати дуже довго. На щастя, зараз інтерес до відродження і популяризації автентичних страв стрімко зростає. Відкривайте смачну Україну в подорожах та вдома, адже гастрономічна культура нації не менш важлива складова, ніж її історія чи мистецтво.





QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 120 | Додав: estet | Теги: українські страви | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0