Головна » 2021 » Жовтень » 5 » Еко-позитивні історії «Молоді та небайдужі: еко-винаходи нового покоління»



11:54
Еко-позитивні історії «Молоді та небайдужі: еко-винаходи нового покоління»
Щороку наприкінці полярного літа біля станції «Академік Вернадський» у морській воді можна побачити дивні крижини, зовні схожі на млинці. Такий лід ще називають «млинцевим» або «морськими млинцями». Їхній діаметр може коливатися від 30 см аж до 3 м, а товщина – до 10 см!

Як утворюються «морські млинці»? Коли температура повітря близька до нуля, на поверхні води з’являється сніжна каша, так зване «льодяне сало». Потім, якщо сніжить і температура знижується, «сало» обростає снігом. Під дією вітру та хвиль воно ділиться на окремі частини і замерзає. Круглу форму крижини отримують, «обточуючись» на хвилях. Попадаючи у поле такого льоду, здається, що навкруги площа вимощена плиткою. Така краса є також ознакою наближення зими, а у випадку наших полярників Національної української антарктичної експедиції – ще й перезмінки, яка настає на початку полярної зими.

Вчені підрахували, що лід в Антарктиді накопичується вже понад 20 мільйонів років! Це 90 % льоду та близько 70-80 % прісної води нашої планети. За розрахунками вчених танення льодовиків Антарктиди призведе до підвищення рівня Світового океану на 60 -80 метрів, під водою опиняться значні прибережні території материків, зникнуть майже всі острови, загине значна кількість фауни планети, безліч видів рослин. При нинішній швидкості потепління Антарктида може «розтанути» за 200-800 років!!!

Еко-проблемами, пов’язаними з процесами танення льодовиків, що викликані глобальним потеплінням, та багатьма іншими еко-дослідженнями займаються юні вчені Малої академії наук України. Різноманітність доповідей, велика кількість учасників (аж 558!) конкурсу «МАН-Юніор Дослідник – 2021», який щорічно проводить Мала академія наук України, вражає!

Ознайомитися з фрагментами доповідей або статтями, написаними за проведеними дослідженнями конкурсантів, можна на сторінках науково-популярного журналу Малої академії наук для творчої молоді та її наставників «Школа Юного Вченого» за 2021 рік, що знаходиться в читальному залі відділу обслуговування учнів 5-9 класів Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, та на Інтернет-сайті конкурсу: http://man-junior.org.ua/

Якщо ж і у вас, юні читачі і користувачі, є свіжі еко-ідеї і ви знаєте, як їх реалізувати, – долучайтеся до участі в конкурсі «МАН-Юніор Дослідник» Національного центру «Малої академії наук України» і ставайте переможцями в номінації «Екологія» наступного 2022 року!





QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 327 | Додав: estet | Теги: еко-ідеї | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0