Головна » 2023 » Вересень » 20 » Дорогою преподобного Антонія: Любеч-Київ-Чернігів



12:08
Дорогою преподобного Антонія: Любеч-Київ-Чернігів
У травні 2023 року минуло 950 років від дня відходу у вічність Антонія (Антипа) Печерського (близько 983 – 7 травня 1073 рр.) - християнського святого, що приховував свої чудодійні справи і навіть після смерті накликав кару на ворогів.

Він є засновником Києво-Печерського монастиря, печерного монастиря на Болдиних горах у Чернігові та будівничим Собору на честь Успіння Пресвятої Богородиці; родоначальником організованого українського чернецтва та співавтор його статутного існування.

Про життя преподобного Антонія розповідає Києво-Печерський Патерик в розділі «Сказання, чому прозвався Печерським монастир» записаному Нестором Літописцем. Це «сказання» було зроблене на основі «давнього» житія святого, яке не збереглося.

Антоній Печерський народився приблизно 983 року у містечку Любечі біля Чернігова і мав ім’я Антип. З молоду відрізняючись благочестям, він вирішив присвятити своє життя Богу і відправився до «країни Грецької» – досяг Царгорода, а потім дійшов до Святої Гори, де обійшов усі монастирі Афонські. Побачивши життя тамтешніх Отців, юнак вирішив прийняти чернечий постриг. В одній із обителей Афонських він прийняв постриження під іменем Антоній. Своїм суворим аскетичним життям на Афоні юний чернець здивував навіть старих ченців.

Проживши на Афоні багато років, Антоній повернувся до Києва. Але існуючі тут монастирі його не задовольняли, бо на Афоні він звик до суворого, аскетичного чернечого життя. Шукаючи місце для усамітнення, подвижник оселився за містом, недалеко від села Берестова, в печері, у якій донедавна перед тим жив у пості і молитві Іларіон, обраний у 1051 році Київським митрополитом.

У печері Антоній за афонським прикладом проводив час у молитві, посту й праці. Слава про нього скоро розійшлася між людьми й незабаром біля нього зібралися ченці (одним із перших прибув преподобний Феодосій). Це і стало початком заснування славетного Києво-Печерського монастиря.

Коли число ченців збільшилося до 12 осіб, вони влаштували біля печери маленьку дерев’яну церкву. Преподобний Антоній, бажаючи відбувати подвиг на самоті, поставив над братією першим ігуменом цього монастиря преподобного Варлама, а сам подався до окремої печери, яку викопав на сусідньому пагорбі. Ці печери одержали згодом назву Ближніх або Антонієвих, а старі печери стали називатися Дальніми або Феодосієвими.

Через князівські усобиці Антоній був змушений деякий час жити в Чернігові, де на Болдиній Горі заснував ще один печерний монастир.

У 1069 році Антоній погодився на пропозицію чернігівського князя Святослава Ярославича та переїхав до Чернігова. Він оселився на покритій густим лісом Болдиній горі, викопав собі печеру, а біля неї на прохання преподобного князь Святослав звів церкву на честь святого пророка Іллі. Так у Чернігові виник Іллінський монастир.

За кілька років, коли політична ситуація в Києві змінилася, князь та ченці знову покликали до себе старця.

Повернувшись до Києва, коли число ченців ще збільшилося, преподобний Антоній благословив збудувати на горі над печерами церкву на честь Успіння Пресвятої Богородиці.

Помер преподобний Антоній у 1073 році. Покоїться у Ближніх печерах. Мощі не віднайдені.

Наразі преподобний Антоній визнаний святим у Православній та Католицькій церквах, а його мощі спочивають у Києво-Печерській лаврі. Серед православних України Антоній Печерський вважається засновником чернецтва на нашій землі.

Які ж локації пов’язані з його ім’ям на Чернігівщині?

По-перше, Ближня та Дальня печери на його малій батьківщині у Любечі, по-друге, Іллінський монастир у Чернігові. 2023 року в рамках дерусифікації та деколонізації України рішенням Чернігівської міської ради одну з вулиць обласного центру перейменовано на честь Антонія Печерського.

Зачинатель чернецтва на Русі. Антоній Печерський. (Проєкт «Цікава історія з бібліотекою»)

«Невідомий Чернігів: Підземні церкви Антонієвих печер» | Телеканал «Новий Чернігів»

Містичні "Антонієві печери" | Ранок з Інтером

Загадка Антонієвих печер - Загублений світ. 7 сезон. 8 випуск | Телеканал 2+2

НАШІ ЛЮДИ: історик Андрій Глухенький про Антонієві печери | Час Чернігівський




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 90 | Додав: estet | Теги: Антоній Печерський | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0