Головна » 2023 » Листопад » 22 » Документальний фото-вернісаж «Трагедія у чорно-білих світлинах» (25 листопада – 90-ті роковини Голодомору в Україні 30-х років ХХ ст.)



13:19
Документальний фото-вернісаж «Трагедія у чорно-білих світлинах» (25 листопада – 90-ті роковини Голодомору в Україні 30-х років ХХ ст.)
У 2022–2023 роках Україна вшановує 90-ті роковини Голодомору-геноциду. Цю скорботну дату ми згадуємо сьогодні в реаліях нової боротьби за виживання української нації.

Через 90 років після вчинення Голодомору-геноциду на теренах України Росія вчиняє новий геноцид – війною. Одвічний ворог нас знову намагається «денаціоналізувати» та упокорити, щоб не випустити з-під свого впливу та не допустити зміцнення української державності. Методи новітнього путінського режиму мало відрізняються від сталінських: вбивства, терор голодом і холодом, залякування, депортації.

Українська нація мужньо чинить спротив значно чисельнішому ворогові. В нас немає іншого вибору, ніж вистояти. Інакше історія закине українців на нове коло вже пройдених випробувань. Ми пам’ятаємо уроки минулого й не хочемо повертатися в «тюрму народів». Саме національна пам’ять робить нас сильнішими, надає сил для подальшої боротьби.
https://holodomormuseum.org.ua/anons/90-ti-rokovyny-holodomoru-henotsydu/

Щороку в четверту суботу листопада в Україні вшановують пам'ять мільйонів жертв голодоморів в Україні. Наймасштабнішим з них був голодомор 1932-1933 років.

Як Голодомор вплинув на Київ: історик розповів про маловідомі факти

Тиранія голоду. До комунізму по драбині із кісток

Заборонені та невідомі фото Голодомору 1932–1933 років: створено унікальну фотобазу

Убиті Голодомором: реальна кількість жертв та докази штучності

Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні

Національний музей Голодомору-геноциду

Голодомор в Україні. 10 головних фактів

«У Кремлі тоді жертв не рахували» – історик Станіслав Кульчицький про Голодомор 1932-1933 років

Голодомор-геноцид на Чернігівщині був таким, як і на всій території Україні – трагічним, жахливим та незбагненним…

На Чернігівщині перша збірка свідчень очевидців Голодомору побачила світ у 1993 р. Вона привернула увагу фактами жахливого знущання над людьми, відвертим засудженням сталінізму з боку респондентів, непримиренністю до його проявів.
З 2003 року облдержадміністрацією видається книжкова серія «Голодомор на Чернігівщині, 1932—1933. Пам’ять народу неубієнна». Це спогади тих, кому пощастило вижити у те лихоліття. За кожним рядком тяжких спогадів – біль, страждання, скалічені людські долі…

Радянська влада суворо забороняла фотографувати Голодомор. Такі знімки вилучали та знищували. Лише одиницям вдавалося відзняти та зберегти фотодокази штучного голоду в Україні.

Відділ мистецтв пропонує ознайомитися із цією серією та переглянути унікальні фотознімки років Голодомору на Чернігівщині, що належать авторству Миколи Федоровича Боканя (с. Батурин, Бахмацького р-ну) https://holodomormuseum.org.ua/archive/holodomor-na-chernihivshchyni-foto-mykoly-bokania/








QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 101 | Додав: estet | Теги: фото, голодомор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0