Головна » 2018 » Травень » 4 » "Добрим словом згадую про тебе…"



15:13
"Добрим словом згадую про тебе…"

«Чернігівська обласна бібліотека для дітей – найстаріша в Україні установа для спеціалізованого бібліотечного обслуговування дітей і підлітків, найбільша книгозбірня дитячої літератури в області… Історія бібліотеки бере початок від 5 травня 1898 р.» - говорить Українська бібліотечна енциклопедія.
Дійсно, «не було б щастя, та нещастя допомогло»: курйоз, але приводом до створення нині однієї з найпотужніших дитячих книгозбірень України стала… прикра зарозумілість дорослих. У другому випуску «Земського збірника Чернігівської губернії» за 1904 рік вказано: «Мысль о выделении детского отдела из общей читальни возникла вследствие того, что число детей, издавна начавших посещать читальню, стала с течением времени настолько возрастать, что со стороны взрослых читателей стали повторяться выражения неудовольствия по этому поводу, ибо кроме неудобства переполнения небольшой комнаты читальни большим количеством посетителей, дети не всегда держали себя достаточно тихо. Это заставило правление позаботится отведением для читающих детей отдельной комнаты, а за тем и приобретением отдельного подбора детской литературы».
Тільки-но відкрившись, бібліотека для дітей зненацька була закрита. У щотижневику «Южные записки», у статті «Чернигов (заметки и наблюдения)» автор зазначає: "В 1900 году совершенно неожиданно был закрыт детский отдел, функционировавший около трёх лет и привлекший к себе горячие симпатии сотен детей…(преимущественно трудового класса населения). Неожиданное закрытие этого симпатичного просветительского учреждения было истинным горем для десятков и сотен детей, находивших здесь покой, отдых и полезную книгу". На захист закладу став Михайло Коцюбинський, у 1901-му обраний членом правління бібліотеки. Так, в 1905 році було розміщено інформацію про виступ письменника в газеті «Наші дні», в якому він підкреслив з гіркотою, що «просвітницька справа владою переслідується, а дитяча бібліотека взагалі зачинена нею».
Часи після Визвольних змагань теж були складними. За даними архівних документів, у 1919-1923 роках, коли була створена самостійна дитяча бібліотека, тут був сильний холод, дах – в аварійному стані, чорнила замерзали, але діти приходили в бібліотеку – лише за три роки вони відвідали її 45 тисяч разів і прочитали понад 50 тисяч книг. Слід зазначити, що бібліотека була безплатною.
Останнє зауваження важливе в контексті міфу про те, що за радянської влади було «все краще – дітям». У 1923 році виникла загроза введення платного користування дитячою бібліотекою, і за своєю ініціативою діти зібрали загальні збори за участі інспектора бібліотечної секції, щоб відшукати шляхи вирішення цієї проблеми. В матеріалах до кошторису в 1923 році вже зазначається: «В дитячій бібліотеці читають безкоштовно (бесплатно)». Ще один факт про «все найкраще...» С.Сова у газеті «Більшовик» від 28 лютого 1937 року писав: «Окрема кімната в Чернігівській бібліотеці ім. В.Г.Короленка щодня переповнена дітьми-читачами, створювалася черга, яка тягнулася через увесь коридор. Діти обурювалися, що треба довго стояти в черзі, щоб взяти потрібну книжку; своє обурення вони виклали на папір: «Ми, читачі Чернігівської бібліотеки ім. В.Г. Короленка запитуємо керівників Чернігівської міської ради: коли буде приміщення для дитячої бібліотеки?» Врешті-решт, як писав той самий часопис, діти свого домоглися: «Державна обласна дитяча бібліотека розмістилася у новому чотириповерховому будинку вчителя. І лише за січень 1938 року діти відвідали бібліотеку близько 7000 разів і прочитали понад 9 тисяч книг». У 1940-му році журналіст Б.Співак писав: «Чернігівська обласна дитяча бібліотека має фонд 50 тисяч книжок, 800 дітей активно відвідували свою бібліотеку. Вони читають художню і технічну літературу. В читальні бібліотеки завжди свіжі газети, журнали. Щовечора тут багато дітей культурно проводять свій вільний час».
І чернігівським бібліотекарям довелося по сталінських тюрмах поневірятися. У 30-ті роки завідувачку дитячої бібліотеки Марію Садовську звинуватили в тому, що вона видавала дітям поряд з радянською книжкою і твори Данілевського, Чарської тощо. На неї було заведено кримінальну справу і жінка відбула покарання.
У 1941 році під час бомбардування Чернігова бібліотека практично повністю згоріла разом з фондами. Поновила свою роботу вона лише у листопаді 1945 року.
Але це вже інша історія – новітня, яку пишуть щодня читачі і друзі Чернігівської обласної бібліотеки для дітей. Пишуть в буквальному сенсі, оспівуючи її у віршах і прозі. Пишуть мастеровито і тільки роблячи «пробу пера». Пишуть про минувшину і про майбуття.

Бібліотеко, бібліотеко,
Ти дім для всіх книжок.
Ти їх бережи не тільки для нас,
Бо інші діти скоро прийдуть,
Візьмуть охайні книжки,
Дізнаються нового.
Ми навчаємось від тебе,
І від щирого серця
Дякуємо тобі за це.
І коли я виросту –
Добрим словом згадаю про тебе.

Андрій Щепот’єв, маленький мудрець із Чернігівської школи № 27

В цьому затишному домі
Серед улюблених книг
Ми забуваєм про втому,
Злидні життєвих доріг.

Станіслав Реп’ях, поет і письменник, грудень 1997 р.

Насамперед, бібліотека для мене – джерело пізнання науки, а ще бібліотека для мене - це як підземне озеро, в якому дуже багато ресурсів. Книги в цій бібліотеці цікаві та несхожі.

Анастасія Волеваха, Чернігівський ліцей № 22

40 років триває моя дружба з Чернігівською обласною бібліотекою для дітей. Чотири покоління моєї родини разом з цією бібліотекою. Любов до книги виховала в мені мама. Цей потяг до читання й самоосвіти передався у спадок моїй доньці. Активним читачем обласної бібліотеки для дітей є вже й мій онук.

Леся Терес, учитель Чернігівської школи № 27

Щира дружба пов’язує відому поетку Надію Галковську з Чернігівською обласною бібліотекою для дітей. Вона – постійний член журі щорічного обласного дитячого літературного конкурсу «Хай весь світ дивують нині діти неньки України», який бібліотека разом з письменниками м.Чернігова проводить з 2011 року. Всім учасникам конкурсу вона присвятила такі вірші – своєрідний гімн конкурсу.

«Хай весь світ дивують нині
діти неньки України!
Чим? – Піснями голосними,
Що бринять, як солов’їні.
Чим? – Веселими танками,
Кольоровими струмками,
Вікнами – малюнками,
Диво – візерунками.
А іще – поезією, свіжою, чудесною,
Прозою казковою,золотою мовою.
Так весь світ дивують нині
Діти неньки України!»

Бібліотека для мене – місце, де я можу усамітнитися з книгою. Тільки тут можна відчути всю велич літератури, зануритися у казковий світ фантастики, читати прозу із захопленням, перейматися кожним надрукованим рядком.

Катерина Руденок, Чернігівський ліцей №22

Важко уявити, скільки подій відбулося за останні 120 років нашої буремної історії: злетів, падінь, руйнувань, розбудов… Багато що зникло з лиця землі за цей період, а Чернігівська обласна бібліотека для дітей вистояла. Уявіть тільки: її першими відвідувачами були пра-пра-пра-прабабусі і пра-пра-пра-прадідусі сучасних дітлахів! От би вони здивувалися, якби побачили свою улюблену бібліотеку сьогодні. Колектив бібліотеки докладає всіх зусиль, аби йти в ногу з часом, і ця естафета передається від одного покоління бібліотекарів до інших, закріплюючи традиції, які допомагають вистояти у скрутні часи, щоразу творити щось нове, цікаве і суспільно корисне. І нехай так буде довго-довго, адже в порівнянні зі тисячолітньою світовою історією бібліотек 120 років – лише дещиця!

Олена Конечна,письменниця

Де вас завжди зустрінуть усмішкою?
В обласній дитячій бібліотеці!
Де вас ніколи не обійдуть увагою і допомогою?
В обласній дитячій бібліотеці!
Де вас ніколи не забудуть поздоровити і з днем народження, і зі святами?
В обласній дитячій бібліотеці!
Де самі творчі, самі талановиті бібліотекарі, фантазії та натхненню яких можуть позаздрити навіть письменники?
В обласній дитячій бібліотеці!
Де самий дружний, душевний і працьовитий колектив?
В обласній дитячій бібліотеці!
Як мені не пишатися дружбою з такою бібліотекою, з такими людьми?
І я пишаюся! І я вдячна долі, що в цих стінах мене вважають своєю людиною, своїм другом. Що тут завжди мене тепло зустрічають добрим словом. В цьому храмі художнього слова, інтелекту і духовності я завжди відпочиваю душею та підживлююсь творчою енергією.

Тетяна Пакалюк, письменниця,організаторка і голова журі обласного конкурсу дитячої літературної творчості «Хай весь світ дивують нині діти неньки України»

Книги зберігають минуле, а бібліотеки творять майбутнє. Саме ці слова відображають духовну і виховну роль найстарішої в Україні Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, яка нині святкує свій ювілей. 120 років бібліотека свято зберігає зв'язок між поколіннями та епохами, виховує нові покоління, відкриває нові молоді таланти. Тож нехай ще багато віків у її стінах чується магічний шелест сторінок книг, відлунюють століття і звучить дзвінкоголосий веселий дитячий сміх.

Алла Сокол, письменниця




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 1379 | Додав: estet | Теги: вітання бібліотеці, ювілей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0