Головна » 2023 » Серпень » 23 » Дякуємо видавництву їzhak за подаровані книги!



11:54
Дякуємо видавництву їzhak за подаровані книги!
Чернігівська обласна бібліотека для дітей висловлює щиру подяку видавництву «їzhak» за подаровані книги. Ці напрочуд гарні, пізнавальні і цікаві видання стануть одними з найбільш затребуваних книг фонду бібліотеки в галузі історії культури світу і України.

їzhak - це незалежне видавництво гастрономічної літератури.

Видавництво, як складова частина науково-просвітницького проекту їzhakultura, створене Артемом та Оленою Брайченко, з метою популяризації актуальних досліджень вчених з гастрономії, підтримки та поширення напрацювань українських вчених, що працюють у сфері досліджень їжі.

Брайченко О. Україна. Їжа та Історія/ Гримич М., Лильо І., Резніченко В. - Київ : їzhak, 2021. - 288 с.- ISBN: 978-966-97882-3-8

Книжка розповідає про українську кухню як культурне надбання і частину нематеріальної спадщини України. Розкриває потенціал кулінарної дипломатії та вчить готувати страви, які закохують в Україну. До книги увійшли науково-популярні тексти про історію національної кухні України, особливості регіональної кулінарної традиції та рецепти популярних страв. До роботи над рецептами було запрошено кухарів-професіоналів. Видання розкриває кулінарію України як частину нематеріальної культурної спадщини.
Автори: Олена Брайченко - к. і. н., дослідниця гастрономічної культури, Ігор Лильо – д.і.н., дослідник історії їжі, Марина Гримич, д. і. н., дослідниця, Віталій Резніченко – к.і.н., доцент.
Оксана Сибидло – фудфотографка, Олена Старанчук - дизайнерка, графік,
В’ячеслав Попков (Чернігів), Олена Жаботинська (Івано-Франківськ), Ярослав Артюх (Київ), Віталій Гуралевич (Тернопіль), Оксана Задорожна (Львів), Денис Комаренко (Київ) – шеф-кухарі.


Смачна Кропивниччина/гол.ред. Брайченко О. - Київ : їzhak, 2021. - 192 с.- ISBN: 978-617-8091-00-2

Книга є результатом експедицій учасників проєкту “Баба Єлька” протягом 2018-2021 років. У ній зібрані записи рецептів мешканців сіл Кропивниччини, які найкраще оповідають про повсякденні локальні кулінарні практики ХХ ст.
Окремі рецепти подані зі збереженням автентичного мовлення та місцевої говірки, що може становити інтерес для етнографів, фольклористів, істориків мови. Своєрідним відбитком сучасної сільської дійсності є світлини фотографів проєкту. Страви та їхні рецепти згруповані у тематичні розділи. Це перша спроба пошуків відповіді на запитання, яка страва може бути візитівкою або ж кулінарним брендом Кропивниччини. Книжка буде цікавою історикам, краєзнавцям, етнологам, мешканцям Кропивниччини, кухарям та всім, хто цікавиться локальною історією, історією повсякдення та гастрономічною культурою.

Демчук С. Від бобра до фазана: їжа західноєвропейського Середньовіччя. - Київ : їzhak, 2021. - 320 с.- ISBN: 978-966-97882-9-0

Книжка української дослідниці про смаки та гастрономію епохи європейського Середньовіччя. Завдяки їй ви дізнаєтесь, які приголомшливі дива кулінарії пішли у небуття, а які приносять нам насолоду й сьогодні. Оригінальні рецепти із середньовічних кулінарних книг занурять вас у атмосферу королівського бенкету: смажені павичі та курки, які видихають полум'я, пироги із запеченими у них живими птахами, м’ясо з цукром, міноги та дельфіни. Також у книзі на вас чекає спростування численних міфів щодо середньовічного раціону: чи справді м’ясо залишалося недосяжною мрією для селян та містян, а пиво та вино вважалися кориснішими за воду навіть для дітей. Зрештою, ви довідаєтесь, які дива середньовічної кулінарії пішли у небуття, а які приносять нам насолоду й сьогодні.
Ілюстрування: Ілля Угнівенко
Дизайн: Андрій Сорока













QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Нові книги | Переглядів: 228 | Додав: estet | Теги: нові книги, видавництво їzhak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Серпень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0