Головна » 2020 » Квітень » 6 » Дитяча безпека в Інтернеті. Поради батькам, що слід знати про загрози віртуального життя



10:11
Дитяча безпека в Інтернеті. Поради батькам, що слід знати про загрози віртуального життя
Для багатьох дітей Інтернет став невід’ємною частиною життя. Як же забезпечити безпеку в Інтернеті для дітей? Що чекає в мережі і як боротися з загрозами віртуального світу? Дивіться корисні відео і мультики разом з дітьми та читайте наші поради.







Інтернет пропонує дітям масу корисних можливостей, але і безліч загроз. Оберігаючи своє чадо, батьки прагнуть виключити всесвітню павутину з життя малюка. Це нерозумно, адже так дитина обмежується в сучасних засобах навчання, спілкуванні та розвитку.
Які загрози таяться в онлайн-світі і як забезпечити безпеку в Інтернеті для дітей? Давайте розбиратися разом.

Загрози для дітей в Інтернеті:
Безпеці дітей в Інтернеті загрожують ризики трьох типів:
- контент;
- небажане спілкування;
- вірусні програми.


Контент
Сайти «для дорослих». Пропаганда жорстокості, сцени агресії та насильства, порнографія, пропаганда вступу в секти, екстремізм і т.д. І навіть інструкції суїцидів. Діти в інтернеті можуть знайти по-справжньому жахливі речі.

Небажане спілкування
Кібербулінг, або віртуальний терор. Простіше кажучи, це цькування з боку однолітків і знайомих через зовнішність, віросповідання, стать і т.д. На перший погляд, це здається не таким і страшним. Але не забуваємо, що онлайн-світ жорстокий. Те, що не скажуть в очі, в соціальних мережах або чаті напишуть запросто. А дитині з цим жити.
Мережевий секстинг. Часто за фальшивим аккаунтом ховаються люди і навіть групи, що втираються в довіру, а потім можуть попросити непристойні фото, домовиться про зустрічі, шантажувати і т.д.
Фішинг, тобто спроба шахраїв роздобути особисту інформацію – паролі, дані карток і т.д. Вони ховаються під маскою надійних організацій, і потрапити «на вудку» можуть як діти, так і дорослі.
Кіберсуїцид, або узгоджені самогубства. Чи варто згадувати про «групи смерті» в мережі «ВКонтакті». До слова, саме ця мережа визнана найбільш небезпечною для дітей.

Вірусні програми
Віруси (шкідливі програми, що викликають збій в роботі комп’ютера). Шкідливе програмне забезпечення може ховатися в безкоштовних, доступних для скачування програмах, у вкладеннях до підозрілих електронних листів, на шкідливих сайтах, куди користувачів заманюють за допомогою спам-оголошень і т.д.
Спам. Наприклад, масова розсилка листів, які містять віруси.
Ще один варіант – розсилка листів зі зворушливою історією про потерпілого малюка і проханням переслати лист. Нібито, за кожну пересилку інтернет-провайдер перерахує потерпілому певну суму грошей. Насправді, це трюк для збору емейл-адрес.
Фішингові атаки. Шахраї масово розсилають листи з гіперпосиланням на фальшивий сайт (зазвичай банку або іншої авторитетної організації), де користувачеві пропонують ввести конфіденційні дані. Таким способом виманюють паролі, PIN-коди і т.д.

Що робити?
1. Будьте другом своїй дитині. Проявляйте зацікавленість її захопленнями і обговорюйте проблеми, що виникають. Якщо Ви зможете стати тією людиною, якій Ваша дитина довіряє, їй не доведеться шукати підтримки у віртуальних друзів.
2. Складіть правила безпечної поведінки в Інтернеті, в яких будуть перераховані вимоги, що стосуються користування Інтернетом, а також алгоритм дій дитини при зіткненні з небезпечним незнайомцем або сексуальним домаганням. Напишіть ці правила на папері і прикріпіть біля комп’ютера!
3. Попросіть Вашу дитину нікому не повідомляти особисте: ім’я, вік, номер телефону, домашню адресу, номер школи. Поясніть, що не слід висилати свої фотографії людям, з якими вона познайомилась в Інтернеті.
4. Попросіть Вашу дитину відразу ж розповідати Вам про неприємні ситуації під час спілкування в Інтернеті, підкресливши, що Ви не будете сердитися, про що б вона не розповідала.
5. Переглядайте інформацію, що міститься в комп’ютері Вашої дитини. Це допоможе Вам контролювати її спілкування в мережі. Використовуйте програми, які здійснюють моніторинг та обмежують використання Інтернету, зокрема засоби батьківського контролю. Але пам’ятайте, що дитина може користуватися Інтернетом не тільки вдома, але і в школі, Інтернет-клубі, у друзів.
6. Не пропустіть симптоми інтернет-залежності. Замисліться над тим, чи не позначається використання Інтернету на успішності дитини, її здоров’ї, стосунках із членами сім’ї та друзями. Визначте, скільки часу вона проводить в онлайні. Якщо в дитини проявляються ознаки інтернет-залежності, зверніться до фахівців за консультацією. Запропонуйте дитині альтернативну заміну її онлан-життя. Заохочуйте та підтримуйте бажання дитини займатися іншими справами, особливо спортивними іграми.
7. Проаналізуйте власні звички. Чи немає у вас проблеми з контролем перебування в Інтернеті? Пам’ятайте, що для дитини ви є основним прикладом у житті.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 520 | Додав: estet | Теги: безпечний інтернет, дитяча кібербезпека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0