Головна » 2020 » Жовтень » 8 » День народження славетного борця Івана Піддубного



15:53
День народження славетного борця Івана Піддубного
Іван Піддубний – знаменитий український борець, який у свій час був найсильнішим і найвідомішим у всьому світі.

Народився він 8 жовтня 1871 року у селі Богодухівка Полтавської області. А його величезну силу пояснюють тим, що він був нащадком запорозьких козаків.Упродовж 40 років він провів близько двох тисяч боїв, абсолютну більшість з них виграв.

Козацький рід батька славився силачами, а материні прадіди Науменки – довгожителями. В рідному селі його називали Іваном Великим. З дитинства борець був привчений до важкої селянської роботи.

Він був образом українського козака в зеніті слави – величезний зріст, сила і витривалість. Сам Іван казав, що знав тільки одну людину сильнішу за нього – свого батька, Максима.

Цікаво, що від матері йому дістався музичний талант, і по святах він співав у церковному хорі.

Сім’я жила небагато, землі було мало. З 12 років Іван був наймитом. Тому місцевий заможний селянин і не віддав свою доньку за Івана, хоч любов дітей була взаємною. Розсерджений через таке рішення, Іван поїхав до Севастополя і з 1893 року працював там по 14 годин портовим вантажником – хотів заробити побільше, повернутися, розширити ділянку і взяти-таки Оленку в дружини. Однак життя склалося інакше…

Після трьох років роботи в Севастополі і Феодосії він влаштувався в феодосійський цирк. На його виступи приходили натовпи – не кожен день побачиш, як людина піднімає на своїх плечах телеграфний стовп, на кожному кінці якого сидять по 10 осіб!

Але найулюбленішою розвагою публіки була боротьба. Іван не програв жодного разу. Одного разу публіка так завелася, що його – 114-кілограмового велетня! – винесла із залу на руках. Йому подобався цирк, подобалась увага публіки.
На початку ХХ століття поняття «спорт» тільки входило в словники , почали з’являтися перші спортивні газети. У 1903 році богатир приєднався до Петербурзького Атлетичного Товариства, де за лічені місяці опанував прийоми, пройшов спеціальну підготовку перед великим змаганням у Парижі.

До 1910 року Піддубний став 6-разовим чемпіоном світу з боротьби.
У 1941 році, в 70-річному віці, Іван востаннє вийшов на ринг. Іван вів здоровий спосіб життя. Він ніколи в житті не вживав алкоголю та не палив.

Богатир - улюблене звання Піддубного, яким він підписував листи.

Україна багата своїми славетними синами-богатирями. Пишаймося!

Читати все найцікавіше про Івана Піддубного:

http://heroes.profi-forex.org/ua/poddubnyj-ivan-maksimovich

Чернігівська обласна бібліотека для дітей пропонує прочитати про дитинство українського борця з історії Богдана Жолдака «Мудрість сили» (серія «Життя видатних дітей»).




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 405 | Додав: estet | Теги: Піддубний І. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0