Головна » 2020 » Травень » 15 » Цікаві факти про Мікеланджело Буонаротті (1475-1564) (до 545-річчя від дня народження митця)



12:41
Цікаві факти про Мікеланджело Буонаротті (1475-1564) (до 545-річчя від дня народження митця)
Мікеланджело Буонаротті – третій титан епохи високого Відродження, символ могутності людини та її духу. Всебічно розвинена особистість, видатний скульптор, живописець, архітектор і поет, Мікеланджело прожив довге і бурхливе життя і був непростою особистістю. Дізнаємось дещо цікаве про життя митця!

Художник боявся бідності і постійно скаржився на нужду. Про злидні скульптора тоді говорили всі, яке ж було здивування, коли після смерті з’ясувалося, скульптор залишив величезні статки, на сьогоднішній день його капітал оцінюють у десятки мільйонів доларів.

МІКЕЛАНДЖЕЛО СТВОРЮВАВ СТАТУЇ З «МЕРТВОЇ НАТУРИ»
Уже в молодості роботи майстра вражали неправдоподібною реалістичністю. Оголені мармурові тіла виглядали, як живі, від різця скульптора не втаїлася жодна дрібна деталь. Однак як вдалося бідному юнакові так добре вивчити людську анатомію? Платити він не міг, уникав товариства жінок. Мікеланджело знайшов свою музу в монастирському морзі! Саме тут він вивчав мертві тіла.

«ЦЕ ЗРОБИВ МІКЕЛАНДЖЕЛО»
Коли скульптор створив свою першу «Пьєту» для собору Святого Петра, автор дізнався, що злі язики стверджували, що статую зробив якийсь Кристофоро Соларі. Обурений скульптор висік на поясі пресвятої діви знамениту фразу «Це зробив Мікеланджело Буонаротті з Флоренції». Надалі автор шкодував про цей спалах гордості. Правда все ті ж злі язики говорили, що святі отці наклали на автора покарання за осквернення образу пресвятої діви. Історія про це мовчить. Тільки достеменно відомо, що Мікеланджело більше ніколи не залишав свій «підпис» на скульптурах.

МІКЕЛАНДЖЕЛО ВПЕРШЕ ЗАКОХАВСЯ, КОЛИ ЙОМУ БУЛО ШІСТДЕСЯТ РОКІВ
Про особисте життя Мікеланджело досі ходять різні легенди. Стверджували, що скульптор ненавидів жінок. Досі дослідники гадають, чи був у художника роман з Вітторією Колонною. Сучасники стверджують, що вперше скульптор закохався, коли йому виповнилося 60 років. Принаймні це була перша «реальна» жінка, якій вдалося наблизитися до відлюдькуватого флорентійця. На сьомому десятку Мікеланджело знайшов свою музу, він писав їй вірші. Вітторія Колонна була сорокарічною вдовою, захоплювалася мистецтвом і наукою, писала вірші.

ЯК МІКЕЛАНДЖЕЛО СНІГОВИКА ЛІПИВ
В кінці XV століття у Флоренції пройшов сильний снігопад. Правителю Флоренції герцогу Медічі, прийшла в голову ідея зробити статую зі снігу. Медічі запросив Мікеланджело і попросив його виліпити снігову статую. Скульптор погодився. Снігова статуя тоді викликала фурор, але ніяких відомостей про те, як виглядав сніговик, або кого він зображував, не збереглося.

У МІКЕЛАНДЖЕЛО БУВ КЕПСЬКИЙ ХАРАКТЕР
Як всі геніальні люди, скульптор був далеко не ангел, він висміював «товаришів по цеху». Залишилося багато афоризмів і уїдливих коментарів про роботи інших майстрів . Одного разу побачивши картину «Скорбота по Христу», Мікеланджело уїдливо зауважив «Воістину скорботно дивитися на неї». Іншому художнику він заявив: «Всякий художник добре пише самого себе» (на картині майстра був зображений бик). Зі своїми покровителями геній теж не церемонився.
У роботі з клієнтами-«олігархами» Мікеланджело виявляв свій крутий норов. За свідченням сучасників, його боявся сам папа римський Лев X! Коли його запитали про Мікеланджело, понтифік так казав про майстра: «Це страшна людина, краще мати справу з нечистим». Це сталося в той час, коли Мікеланджело займався розписом склепінь Сікстинської капели, між Папою і художником спалахнула сварка. Папа звинувачував майстра, що той повільно працює. Одного разу понтифік прийшов до собору і нагадав, що терміни роботи спливають.
Мікеланджело втратив самовладання і жбурнув в нього пензлі, заявивши, що кожен повинен займатися своєю справою, а якщо його святості не подобається, то нехай він шукає іншого майстра.

Треба визнати, за чотири роки геній неабияк похитав Папі нерви, поки створював свій чудовий витвір. З самого початку художник дав зрозуміти, що не потерпить втручання. Він не надав ніяких попередніх ескізів, ідея була у нього в голові. Кожна фреска складалася з найдрібніших частинок. Фрески складалися в гігантське полотно на стелі Сікстинської капели. Папа римський зрештою вирішив не втручатися в роботу майстра.

ДАВИД
Скульптори епохи Відродження у своїй творчості не раз зверталися до біблійних мотивів. Найзагадковішою була статуя біблійного царя Давида. Ціле століття майстри створювали скульптури Давида, але всі вони виходили «маленькими». Замовлення «на великого Давида» взяли два скульптори - Донателло і Агостіно ді Дуччо. Перший повинен був виконувати всю роботу, другий скульптор мав обтісувати брилу. На жаль, смерть Донателло порушила плани скульпторів. А брила так і залишилася у дворі храму, дощ і вітер поступово руйнували мармур, і влада вирішила «врятувати цінний матеріал». Віддали брилу нікому не відомому молодому скульптору Мікеланджело, за якого поручився Леонардо да Вінчі.

БУЛА У ЦІЙ ІСТОРІЇ ІНША ВЕРСІЯ
Небагатий молодий скульптор попросив священиків віддати йому зіпсований матеріал. Ті погодилися, вважаючи, що все одно мармур вже пропав. Яке ж було здивування, коли майстер показав «Давида»!

ПЕРЕДЧУВАЮЧИ БЛИЗЬКУ СМЕРТЬ, МАЙСТЕР ЗНИЩИВ БЕЗЛІЧ ЕСКІЗІВ
Мікеланджело розумів, що не встигне втілити їх в життя. І немає майстра, який зможе продовжити його справу...

Дивіться відео про Мікеланджело Буонаротті



Мікеланджело. Нескінченність / Michelangelo - Infinito (2019)



Мікеланджело. Від середньовіччя до Відродження




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 1500 | Додав: estet | Теги: Мікеланджело Буонарроті | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0