Головна » 2022 » Квітень » 21 » Читання книг – найкращий засіб від турбот, тривожності і стресу



18:59
Читання книг – найкращий засіб від турбот, тривожності і стресу
Найкращим засобом від турбот, тривожності і стресу вчені з Оксфордського університету називають читання. Вони стверджують, що це заняття має швидкий позитивний ефект на організм.

Такий спосіб набагато кращий для швидкого відпочинку за алкоголь, набагато ефективніший від прогулянки, чаювання або прослуховування музики.

Для того, щоб переконатися в тому, було проведено експеримент, у процесі якого учасників спочатку піддавали серії різних вправ або тестів, здатних викликати стрес. Після чого учасники експерименту вибирали один з наведених нижче методів релаксації.

У процесі дослідження виявилося, що читання знижує ступінь стресу на 68%. Всього шести хвилин достатньо, щоб розслабити м’язи і нормалізувати пульс.

Прослуховування музики знизило стрес у 61% випадках. Чашка кави або чаю — у 54%, а прогулянка — всього у 42%. Вибір книг анітрохи не впливав на ефективність способу. Для позбавлення від стресу рекомендують читати будь-що, головне — достатньо зрозуміти сюжет і зануритися з головою.

Отже, наступна партія рекомендованих для вас книг, які допоможуть у кризових ситуаціях.

Спитайте Мієчку. Євгенія Кузнєцова

Хороша й дещо кумедна книжка. Можливо десь нагадує один з голлівудських фільмів, де велика родина збирається під одним дахом, в честь якоїсь події. Але тут з українським колоритом. А іноді з іспанським і навіть японським. З жіночих персонажів, найкраща то бабця Теодора. З чоловічих...мабуть, що кіт Яков)) Він зрозумів, що то навіжена сімейка і просто втік. З тими Мієчками й Лілічками - повний капєц. У одної двійко дітей від різних чоловіків і одна чужа дитина в нагрузку . У іншої, два кавалери і якісь незрозумілі внутрішні боріння, з ким же з них бути. Книжка читається швидко і гумору тут достатньо, щоб приємно провести вечір.
Це книжка, написана жінкою про жінок, але не лише для жінок. Це історія про представниць одного роду - таких різних і таких схожих, що читаючи спочатку навіть плутаєш, про кого зараз йдеться. Бабця Теодора на чолі роду; мама Марія, що не хоче ставати дорослою, але доведеться; онуки Соломія (власне Мієчка), Лілічка і Марта, кожна з яких вирішує власні проблеми (і так, проблеми з чоловіками, але чого вони не можуть сприйматися як глобальні? бо ж на рівні окремо взятого всесвіту це важливо) і правнучки, яка взялася нізвідки. А, ще кота, посмертно названого Яковом, чи не єдиного чоловіка в родині) Сестри Мієчка і Лілічка на літо тікають від буденного життя і прийняття рішень до бабусі. Одна - від потреби приймати рішення щодо того, кому віддати руку і серце (хоча серце, здається, саме вирішило). Друга - від необхідності приймати рішення щодо далекої Австралії. Раптово приїздить з Індії двоюрідна сестра Марта - з відчутною втомою і двійнею в животі. Бабуся Тея і стара хата всіх приймають, бо так було завжди. Будьмо чесні, тут немає супергеройства і світових проблем. Є сумніви, емоції, мрії, трохи надій, трохи розпачу, хата в заростях і старий яблуневий сад. А ще літо, ожиновий дух, тепло, обійми, доторки, щастя ділити радість і горе, потрібність і втіха від того, що є притулок, де можна створити ілюзію, що ти ховаєшся від життя. Хоча воно все одно йде далі, як би не ховався.


Читати уривок

https://www.yakaboo.ua/ua/spitajte-miechku-2260799.html#media_popup_fragment

Ведмеже місто. Фредерік Бакман

Новий бестселер Фредріка Бакмана «Ведмеже місто» у перекладі зі шведської Софії Волковецької – це історія про маленьке містечко на півночі Швеції, яке на перший погляд здається досить спокійним, але насправді в ньому вирують пристрасті. Новинка «Ведмеже місто» розповідає про багатогранну людську природу. Бйорнстад — невелике містечко, що потопає в лісах, снігах та холоднечі. А ще — у безробітті й поступовому занепаді. Єдина його цінність — льодова арена, на якій щодня тренуються дитяча та юнацька хокейні команди — «ведмеді з Бйорнстада». Саме на плечі цих дітей та підлітків лягає майбутнє всього містечка, й саме на хокей покладають надії усі його мешканці. Та коли заповітна перемога уже, здається, майорить на обрії, у Бйорнстаді стається жахливий злочин. Тепер відповідальність за долю міста несуть усі — і діти, і дорослі. Тепер кожному доведеться робити вибір: мовчати чи говорити, ховатися чи битися, засуджувати чи виправдовувати. І саме тепер стане справді ясно, чи є ще у Бйорнстаді істинні «ведмеді», які здатні розрізнити добро і зло — і врятувати свій маленький світ. «Те, як подає свої історії Фредрік Бакман – щось неймовірне. Ти переживаєш кожну мить і секунду кожного персонажа. У «Ведмежому місті» історія розвертається навколо хокею, навіть якщо ви байдужі до цього виду спорту, це не привід оминати роман. Чтиво так захоплює та занурює, що вам однозначно варто спробувати», – розповідає Світлана Павелецька, співзасновниця видавництва #книголав.

Читати онлайн

https://litvek.com/book-read/522970-kniga-fredrik-bakman-vedmezhe-misto-chitat-online

Нагадуємо, на нашому сайті знайдеться корисна інформація не тільки для дітей, але і для батьків. Продовжуйте, антикризове читання разом з нашою бібліотекою.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 379 | Додав: estet | Теги: читання, війна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0