Головна » 2023 » Жовтень » 27 » Цей день в історії. 28 жовтня – День вигнання нацистських окупантів з України (Пізнавальний проєкт «Цікава історія з бібліотекою»)



15:51
Цей день в історії. 28 жовтня – День вигнання нацистських окупантів з України (Пізнавальний проєкт «Цікава історія з бібліотекою»)
Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 мільйонів людей). Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв війни.

Друга світова війна стала результатом приходу до влади та змови антигуманних режимів – нацистського та радянського, які ставили геополітичні інтереси вище прав, свобод і життя людини. Крім того, слабкість, страх і нерішучість міжнародної спільноти заохочували агресорів до все більшого розмаху загарбницьких амбіцій, злочинів та військової агресії.

Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції (Об’єднаних націй) як у складі Червоної армії, так й армій західних союзників і підпільних рухів Опору – та здійснили значний внесок у перемогу над нацизмом. А українська земля була одним з основних полів битви у цій війні.

Ціною перемоги стали надзвичайні втрати упродовж 1939–1945 років – українців та інших народів, які проживали на нашій землі. Загинуло понад вісім мільйонів українців – воїнів та мирних жителів. У 1944 році Україна не стала вільною. Із вигнанням нацистів Україна не отримала волю, а опинилася під іншим пануванням. Його наслідками стали масові репресії та депортації сотень тисяч українців, поляків і цілого кримськотатарського народу.

Завершення Другої світової війни не звільнило Україну від тоталітарного режиму Радянського Союзу, який скористався із перемоги над нацизмом і укріпив свої позиції у світі. Минуло вісім десятиліть – і світ опинився на порозі глобальної війни. Сьогодні світова спільнота має змогу опиратися на отримані в часи Другої світової гіркий досвід та історичні уроки.

Зараз, як і в роки Другої світової, Україна воює з підступним агресором - росією, що посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у світі. Ми добре знаємо ціну війни та несвободи, тому сьогодні боремося за мир і свободу.

У 1939–1945 ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти – російська версія імперського націоналізму та фашизму.

Розібратися у важливих історичних питаннях допоможе презентація «Україна у вогні Другої світової», надана Сергієм Володимировичем Бутком, співробітником Українського інституту національної пам’яті. Перемогли нацизм – переможемо і рашизм! Слава Україні!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 133 | Додав: estet | Теги: Друга світові війна, день вигнання, нацисти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0