Головна » 2023 » Травень » 17 » Цей день в історії: 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу



16:04
Цей день в історії: 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу
В Україні щорічно 18 травня відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Відповідну Постанову Верховна Рада прийняла у 2015 році. У цей знаковий для світової історії день ми вшановуємо пам’ять кримських татар, безжально знищених злочинним режимом Радянського Союзу.

У 1944 році 18 травня за наказом Сталіна було розпочато депортацію кримських татар з Кримського півострова до Середньої Азії. Протягом трьох днів цілий народ було позбавлено Батьківщини. Нелюдський акт депортації призвів до незліченних жертв. Близько 200 тисяч людей було депортовано, половина з яких загинула в дорозі чи в місцях вигнання від голоду та хвороб.

12 років, маючи статус «спецпереселенців», їм було заборонено перетинати кордон поселення без письмової згоди спецкомендатури, відвідувати родичів у сусідньому селищі (за порушення заборони засуджували до 25 років). Радянський тоталітарний режим прагнув знищити всі сліди присутності кримських татар на півострові ‒ понад 40 років у переписах населення СРСР згадки про кримських татар були заборонені. Під час каральних операцій були знищені культурні та історичні пам’ятки, багато історичних та архівних документів, змінювалися історичні назви місцевостей.
Лише після розпаду Радянського Союзу кримські татари почали масово повертатися додому – до рідного Криму.

Сьогодні кримськотатарський народ знову не може почуватися як вдома на своїй рідній землі. Нащадки радянських енкаведистів, російські загарбники, окупувавши 2014 року Крим, відновили жорстокі утиски, репресії та викрадення, засуджуючи людей за етнічною ознакою чи релігійною приналежністю. Тисячі кримських татар змушені були знову покидати свої рідні домівки. Та ми віримо, що історичну справедливість буде відновлено, що Україна буде вільною і кримські татари будуть повноправно господарювати на своїй історичній території.

Більше дізнатися про депортацію кримських татар та її наслідки ви зможете, переглянувши матеріали Українського інституту національної пам’яті

А також статті на сайті Чернігівської обласної бібліотеки для дітей:

Депортація кримських татар = геноцид. Вшановуємо пам’ять жертв депортації кримських татар.


Трагедія вигнаного народу. Вшановуємо пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу.

Ці матеріали допоможуть вам відповісти на запитання онлайн-вікторини «Що ви знаєте про депортацію кримськотатарського народу?».
https://learningapps.org/display?v=p6vt4v9s523




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 129 | Додав: estet | Теги: кримські татари | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0