Головна » 2020 » Квітень » 30 » Бути дитиною в Україні. Говоримо про права маленьких громадян



12:36
Бути дитиною в Україні. Говоримо про права маленьких громадян
Для багатьох, слова дитини "я маю права" сприймаються як недолугий жарт. "Права дитини" також часто плутають з поняттям "потреби дитини", хоча категорія "права дитини" лежить у правовій площині, а не у психолого-педагогічній.

У нас глибоко в ментальності засіло нерозуміння того, що навіть немовля - це вже громадянин, і поки воно не досягло свого повноліття, прав воно має значно більше, ніж ми, дорослі. А ми, судячи зі звернень дітей і їх законних представників до дитячого омбудсмена, не здатні навіть вислухати своїх дітей, не говорячи вже про те, щоб почути їх. Причому, чути і прислухатися до дитячих вимог і претензій часто не готові не лише батьки, але і представники влади і суди.

Конвенція ООН про права дитини набрала чинності в Україні з 27 вересня 1991 року і з того часу українські діти мають безліч прав. Та чи так це насправді? Чи дійсно всі права наших маленьких громадян забезпечуються і оберігаються?

Інфографіка, розміщена на сторінці сайту Укрінформ.ua, https://www.ukrinform.ua/rubric-other_news/1890618-prava-ditey-scho-mi-jim-vinni-infografika.html
, надає нам змогу пересвідчитись, що це не зовсім так.

Поміркуймо

* Кожна дитина в Україні має право на життя.
Але, на жаль, рівень медицини не завжди дає можливість забезпечити це право. Тільки 60% дітей вакциновано (таке саме охоплення імунізацією в країнах, розташованих на південь від африканської Сахари).

* Діти України мають право на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку, а також право на освіту, відпочинок і дозвілля. І в той же час:
70% українських дітей у віці до 14 років стають жертвами фізичного або психологічного насильства;
7% дітей у віці від 5 до 11 років залучалися до праці.

* Через низький культурний та соціальний рівень нашого суспільства, через недотримання прав дітей виникають гострі актуальні проблеми, а саме:
48% молоді коли-небудь палили, а 11% неповнолітніх палять щодня;
кожен другий 6-класник вживав спиртне;
6% дітей у віці від 15 до 17 років вживали наркотики;
30% злочинів в Україні скоюють неповнолітні.

* Кожна дитина України має право не розлучатися з батьками всупереч їх бажанню, але чому 4% (95 тис.) дітей знаходяться в інтернатах, а половина з них мають різні форми інвалідності? Невже наші діти нам не потрібні?

Отже, Україна – в списках аутсайдерів з недотримання прав дитини.

Для ефективнішого захисту маленьких громадян потрібно, щоб держава повернулася обличчям до дітей і їхніх проблем, законодавець просто зобов'язаний не лише адаптувати нормативну базу під дитячі проблеми, але і розробити методи ефективної дії на дорослих, що не бажають зважати на інтереси маленьких громадян.
Та й від батьків залежить не менше. Тільки тоді можна буде розраховувати, що діти будуть нам щиро вдячні за своє щасливе дитинство.
Діти мають права!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 514 | Додав: estet | Теги: Права дитини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0