Головна » 2023 » Вересень » 22 » «Боротьба нескорених»: презентація книги в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей



12:58
«Боротьба нескорених»: презентація книги в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей
Завершується Тиждень краєзнавства в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей. Краєзнавчі квести, презентації виставок, зустрічі з чернігівськими науковцями – все це задля дитини, її освіти, розвитку, успішного майбуття.

І ось, сьогодні, в останній день тематичного тижня, відбулася непересічна подія в рамках «Творчих зустрічей», які постійно відбуваються у стінах книгозбірні.
З нагоди видання книги «Боротьба нескорених: злочини російських окупантів на Чернігівщині», присвяченій російсько-українській війні у чернігівському вимірі, у бібліотеці зібралися не тільки шанувальники книги, але й всі, кому небайдужа доля України, її історія, жива правда про неї.

Автор книги Павло Солодовник, директор інтернет-команди «ЧЕline», разом зі своїми колегами провів неймовірну роботу по відтворенню історичної правди щодо перебігу російсько-української війни на Чернігівщині. До створення книги долучилося багато людей, організацій, владних структур. Команда «ЧЕline», працювала спільно з оперативним командуванням «Північ», Чернігівським обласним ТЦК та СП, Чернігівською обласною прокуратурою, Управлінням СБУ в Чернігівської області.

Дуже важливо закарбувати в пам’яті кожного українця правду про війну, жахи окупації, про злочини російських військових проти мирних людей, які порушили не тільки всі моральні кодекси, але, навіть всі відомі правила ведення війн, використовуючи заборонену зброю, нелюдські знущання. Книга, яка сьогодні презентувалася у бібліотеці, це справжній історичний документ, який закарбував реальні події повномасштабної війни, що накрила нашу країну 24 лютого 2022 року.
У книзі зібрані історії про злочини росіян на території Сіверського краю, про героїчний опір українців і переможні бої захисників України.

Окремою сторінкою книги став розділ про село Ягідне, в якому загарбники зробили справжній концтабір. 3 березня 2022 року російські загарбники увійшли в Ягідне Чернігівської області, вигнали жителів з домівок і зігнали до шкільного підвалу. Загалом російські військові у підвалі школи площею 197 кв. м утримували 367 людей, з них 50 дітей та кілька немовлят. 11 жителів села померли, не витримавши нелюдських умов, ще десятьох розстріляли загарбники.

Як сказав, Павло Солодовник, написання книги було складним не тільки з точки зору отримання інформації, а саме через усвідомлення її, усвідомлення тих жахів, які творили окупанти на чернігівській землі.

Видання містить хронологію подій, аналітику, документи, свідчення очевидців, результати експертиз та унікальні фото.

Важливою складовою презентації стало ознайомлення присутніх з бібліотечним проєктом «Пережите» завідувачки відділу обслуговування учнів 5-9 класів Оксани Трухан, який розпочав свою роботу у річницю початку широкої війни в Україні. Його завданням є збір, зберігання та поширення спогадів, свідчень очевидців подій російсько-української війни у різних форматах: рукописи, друковані матеріали, фото, відео.

Мета проєкту - відтворення історичної правди та збереження живої пам’яті для наступних поколінь.

Матеріали розміщуються на блозі за рубриками:

1. Про проєкт. (Основна інформація про завдання, мету проєкту, орієнтовні питання, куди саме і в якому вигляді надсилати матеріали).
2. Спогади. (Спогади очевидців подій).
3. Фотоальбом. (Приватні фотографії очевидців).
4. Б’ється серце пораненим птахом. (художні твори очевидців - поезія, проза).
5. Читаємо про війну. (Огляди друкованих видань з фонду Чернігівської обласної бібліотеки для дітей на тему російсько-української війни).


Основою, базою проєкту є саме спогади очевидців. Це не є перелік і документація фактів. Це особисті історії людей, в дім яких увірвалася війна. Ці розповіді цінні тим, що вони є надзвичайно емоційними, передають все, що відчував очевидець: страх, розгубленість, біль, бажання вижити і вистояти. А ще тут читачеві зустрінуться історії, наповнені вірою в людей і перемогу України.

Проєкт «ПЕРЕЖИТЕ…» тільки набирає обертів і буде постійно розвиватися і вдосконалюватися. Проте, вже зараз він є, хоч ще і невеликим, але важливим кроком у збереженні пам’яті про життя і переживання людей під час російсько-української війни. Це необхідно і для нас самих, бо ми ділимося наболілим, вистражданим, пережитим. Публікації Блогу на даний час складають матеріали, надані жителями Чернігівщини, переважно м. Чернігова. Проте, до співпраці ми запрошуємо усіх, хто, як і ми, вважає надзвичайно важливим збереження живої пам’яті для наступних поколінь українців, що знатимуть про цю війну лише з історій.

Отже, сьогоднішня творча зустріч з авторами книги про боротьбу нескорених людей Чернігівщини, стала завершенням Тижня краєзнавства в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей і наголосила ще і ще раз про необхідність збереження живої історичної пам’яті, задля нових поколінь українців.










QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 106 | Додав: estet | Теги: тиждень краєзнавства, презентація книги, Боротьба нескорених | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0