Головна » 2020 » Травень » 18 » Борець за Україну



16:56
Борець за Україну
"Будуй найбільше — душу..."
(Юрій Липа)


У контексті сучасних подій, коли Україна опинилася віч-на-віч з російським агресором, погляди і переконання Юрія Липи, 120-річчя якого відзначалось у травні, набуває особливого значення.

Юрій Липа — громадський діяч, письменник, публіцист, лікар. Його непересічні таланти варті згадки.

Юрій Липа народився в Одесі 5 травня 1900 року. Батьком був видатний український письменник, лікар і борець за самостійність України Іван Липа — тарасівець, письменник, який самовіддано працював заради України.

Своєму Юрію залишив такий заповіт: «Тобі, сину, одне завдання зоставляю: перевершити батька, стати більшим од батька». Батьківський заповіт Юрій виконав, про що свідчить його життєвий шлях.

Освіту Юрій здобув у четвертій гімназії Одеси, після чого вступив на юридичний факультет місцевого університету. З початком Української революції 1917-1921 років його батько Іван Липа став комісаром Одеси від Української Центральної Ради, а потім міністром культів (тобто віросповідань) та міністром здоров’я.

Безперечно, під впливом Івана Липи Юрій сформувався як палкий патріот незалежної, соборної України. Уже наприкінці 1917-го юнак вступив до Гайдамацької дивізії, брав участь у боях із більшовиками на вулицях Одеси. Був членом одеської патріотичної організації “Січ”, писав оповідання й репортажі, редагував українські періодичні видання. Пізніше приєднався до куреня Морської піхоти Української Народної Республіки, разом із яким брав участь у війні за незалежність аж до вимушеного відступу за Збруч та інтернування в Польщі.

Міжвоєнний період біографії Юрія Липи був нерозривно пов’язаний з життям української політичної еміграції в Польщі. Тісно співпрацював з поетом Євгеном Маланюком, професором Іваном Шовгенівим – батьком Олени Теліги. Спочатку він прагнув реалізувати себе як поет, прозаїк, літературознавець і критик.

Опублікував поетичні збірки “Світлість”, “Суворість”, “Вірую”, три томи новел, роман “Козаки в Московії”. Загалом з-під його пера вийшли понад дві сотні різноманітних творів.

Але головною працею всього життя для Юрія Липи стала філософсько-політологічна трилогія “Призначення України” (1938), “Чорноморська доктрина” (1940) і “Розподіл Росії” (1941).

Під час Другої світової війни Юрій служив інструктором першої старшинської школи Української повстанської армії в Карпатах, категорично відмовившись евакуюватися перед наступом Червоної Армії. “Мій обов’язок – бути з пораненими воїнами. Краще вмерти на своїй землі гідно у боротьбі!” – казав він.

19 серпня 1944 року Юрія Липу схопив підрозділ НКВС. Наступного дня його понівечене тіло було знайдене у селі Шутова Яворівського району Львівщини.

Поховали Юрія в селі Бунів того ж району. Посмертно Липі присвоїли звання полковника УПА. Вулиці, названі на його честь, тепер існують у Києві, Одесі, Львові, Сумах, Кропивницькому, Конотопі, Стрию, Яворові й інших містах нашої країни.

Проводяться Липівські читання, перевидаються твори, осмислюється творча спадщина видатного українця.

Більше дізнатись про життя видатного українця:

https://www.umoloda.kiev.ua/number/3496/196/136356/

https://uain.press/blogs/yurij-lypa-vilna-ukrayina-bude-pislya-znyshhennya-moskvy-1233877

https://mybook.ru/author/yurij-lipa/suvorist/read/




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 454 | Додав: estet | Теги: Липа Ю. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0