Головна » 2020 » Травень » 22 » Біля витоків слов'янської писемності



11:57
Біля витоків слов'янської писемності
«Душа, що не знає літер – мертва душа»
(Кирило)


Щорічно 24 травня всі слов’янські країни відзначають День слов’янської писемності і культури та вшановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей також вшановує слов’янських учителів, чий науковий подвиг свого часу сприяв майбутньому становленню й української писемності.

Кирило та Мефодій – слов'янські просвітителі та провідники християнства, творці слов'янської азбуки, перші перекладачі богослужбових книг на слов'янську мову, брати.

Походження

Народились у м. Солунь (тепер Солоніки, Греція) в сім’ї воєначальника. За походженням болгари.

Кирило (827-869 рр.) З 843 р. навчався при дворі візантійського імператора Михайла III. Добре знав слов'янську, грецьку, латинську, іврит і арабську мови. Був патріаршим бібліотекарем, викладав філософію. Брав участь у диспутах з іконоборцями і мусульманами в Сирії. Здійснив три місії: до арабів , хозарів і слов'ян. Перед смертю постригся в ченці.

Мефодій (815-885 рр.) Рано вступив на військову службу. Протягом 10 років був стратегом Славінії, області Македонії. Постригшись у ченці, став ігуменом монастиря Поліхрон на березі Мармурового моря. Здійснив дві місії: до хозарів і слов’ян. Був висвячений на архієпископа Моравії і Панонії.

Початок слов'янського письма

У 863 році за допомогою брата Мефодія та учнів Костянтин (Кирило) склав старослов'янську абетку і перевів на болгарську мову з грецької основні богослужебні книги.

Кирилиця (названа ім’ям творця)– писемність відома з XI-XII ст., складається з 43 літер: 24 грецьких і 19 оригінальних слов'янських.
Кирило і Мефодій заклали основи слов'янської писемності. Оригінали їх творів не збереглися. Кирила учені вважають автором «Азбучної молитви», «Пролога до Євангелія»; Мефодія – гімну на честь Дмитра Солунського.

Пам’ять

 24 травня – День пам'яті Кирила і Мефодія.
 Орден «Кирило і Мефодій» та Міжнародна премія імені братів Кирила і Мефодія – за визначні праці зі староболгаристики і славістики. (Запроваджено у Болгарії)
 На честь братів названо астероїд 2609 Кирило-Мефодій.
 Брати канонізовані Східною Церквою і названі «рівноапостольними» та причислені до святих Західною Церквою. У 1980 році Папа Іван-Павло II оголосив святих «покровителями» Європи.

Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу. Це одне з найістотніших знарядь культури, яке у просторі і часі розширює функціонування мови.

До уваги наших читачів:

Відео


«День слов’янської писемності і культури»



«Віра: вшанування рівноапостольних Кирила та Мефодія»




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 524 | Додав: estet | Теги: Мефодій, слов'янська писемність, Кирило | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0