Головна » 2024 » Вересень » 23 » Бібліотеки: форпости культури в часи викликів



14:23
Бібліотеки: форпости культури в часи викликів
Підвищення кваліфікації працівників Чернігівської обласної бібліотеки для дітей – стала практика, яка надзвичайно допомагає у роботі з читачами. Сьогодні на черговому такому занятті заступник директора Лариса Казакова підняла надзвичайно важливу тему – роль бібліотек в умовах війни.

Розмова побудована за матеріалами XIV Всеукраїнської науково-практичної конференції "Бібліотека і книга в контексті часу", де була представлена і Чернігівська обласна бібліотека для дітей.

Організатором потужного заходу стала Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України та ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Основна увага акцентувалася на тезі, що бібліотеки сьогодні – це справжні форпости української культури, що незважаючи на всі труднощі, книгозбірні продовжують бути осередками інформації та знань, даючи відсіч дезінформації та пропаганді.

В умовах повномасштабного вторгнення бібліотеки активно включилися у роботу по збереженню та популяризації української літератури та культури.
Як не дивно, але війна сприяла і створенню нових можливостей для розвитку бібліотек, а саме - цифрові технології відкрили нові можливості для надання бібліотечних послуг онлайн, книгзбірні стають потужним інструментом для підвищення рівня освіченості населення.

Медіаграмотність сьогодні, а саме навчання користувачів критично мислити та відрізняти правду від брехні є одним з пріоритетних завдань бібліотек, яке успішно виконує і Чернігівська обласна бібліотека для дітей.

Цікавою стала інформація щодо Національної Електронної Бібліотеки - амбітний проект, який дозволить зібрати та зберегти українську культурну спадщину в цифровому форматі, де кожен українець зможе отримати доступ до величезної кількості книг та інших матеріалів.

Обговорили і виклики, які постають перед бібліотеками та шляхами їх подолання.
Важливим моментом у навчанні стали матеріали, з якими на конференції виступила Наталія Марченко, доктор наук з інформаційно-бібліотечної справи, професор, завідувач кафедри бібліотекознавства та інформаційної комунікації Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, яка у своїх дослідженнях та виступах глибоко висвітлює питання використання біографії та «людини з біографією» у бібліотечній практиці популяризації читання серед дітей. Розглянули інструменти мотивації читання, говорили про те, що біографії успішних людей можуть надихнути дітей на читання та саморозвиток, що читання біографій допомагає сформувати у дітей правильні цінності та життєві орієнтири, дозволить дітям дізнатися про різні культури, професії та епохи.

Отже, перед бібліотеками стоять великі завдання. Але переконані, що спільними зусиллями ми зможемо зробити українські бібліотеки сучасними, ефективними та затребуваними, будемо працювати над тим, щоб бібліотеки стали справжніми центрами культури та освіти в наших громадах.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 40 | Додав: estet | Теги: війна, Підвищення квалііікації, бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Форма входу
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0