Головна » 2023 » Листопад » 8 » «Бібліотека. Люди. Війна. Втрати і звершення». Всеукраїнська науково-практична конференція



17:20
«Бібліотека. Люди. Війна. Втрати і звершення». Всеукраїнська науково-практична конференція
Чернігівська обласна бібліотека для дітей взяла участь у роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції «Бібліотека. Люди. Війна. Втрати і звершення», яка відбулася 8 листопада в рамках Сьомих краєзнавчих читань пам’яті академіка Петра Тронька.

Модератором та основним організатором онлайн зустрічі виступила Національна історична бібліотека України.

Представники закладів освіти, культури, бібліотек майже усіх регіонів України обговорювали важливі питання, проблеми, виклики і звершення бібліотек на тлі російсько-української війни та ділилися безцінним досвідом.

Надзвичайно вразили історії зруйнованих бібліотек, знищених і врятованих фондів, проте, й надлюдської стійкості їх працівників. Людей, що продовжують в умовах війни чинити спротив окупанту, берегти культурні надбання, залучатися підтримкою світу, підтримувати інших і самовіддано працювати заради майбутнього.

Надважливе завдання бібліотек нині - фіксувати, зберігати і популяризувати історичну пам’ять, донести її широкому загалу та залишити наступним поколінням. Як саме цей напрямок впроваджується у діяльності Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, розповіла завідувачка відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів Оксана Трухан у виступі «Збереження пам’яті. Проєкти Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, які документують події російсько-української війни».

З початком повномасштабного вторгнення росії практично одразу було започатковано декілька онлайн-проєктів. Один із найболючіших - «Загиблі герої Чернігівщини» - про наших земляків, які віддали життя за Україну. Інформація розміщена на блозі бібліотеки «Мій край – частинка України» . В бібліотеці постійно діє виставка-меморіал та створена Книга пам’яті «Загиблі герої Чернігівщини».

Дізнатися історії військових, медиків, волонтерів, підприємців та звичайних мирних людей дозволяють платформи «Скорботні жнива війни», «Вбиті росією», «Історії воїнів», проєкт Зробити неможливо», рубрики «Злочини проти культурної спадщини Чернігівщини», «Екологічні наслідки війни в Україні». Бібліотека запрошує познайомитися та долучитися до проєкту «ПЕРЕЖИТЕ. Спогади про життя під час війни», який є важливим кроком у збереженні пам’яті про життя і переживання людей під час російсько-української війни.

До співпраці ми запрошуємо усіх, хто, як і ми, вважає надзвичайно важливим збереження живої пам’яті для наступних поколінь українців, що знатимуть про цю війну лише з історій.

За результатами роботи Всеукраїнської науково-практичної конференції «Бібліотека. Люди. Війна. Втрати і звершення» буде опубліковано збірник доповідей і повідомлень.

Відео можна переглянути на YouTube каналі НІБУ : https://www.youtube.com/live/Dz5PSUxb6iQ?si=LnXy3Mq5jeOXFgNV






QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 111 | Додав: estet | Теги: краєзнавство, конференція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0